30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Fabrikasını 'yeşil' yaptı

İstanbul Kartal’dan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınan Askaynak, fabrikasına 20 milyon dolar yerine 25 milyon dolar harcayıp, "çevre dostu" olmayı seçti. Askaynak Genel Müdürü İlkay Bayram, "Enerji, kaynak tasarrufu sağlayan, çevreye duyarlı sistemlere sahibiz. Elektrik ve su kullanımında yüzde 50 tasarruf ediyoruz" dedi.

GÜNLÜK hayatta fazla göze batmayan, ancak biraz dikkat edildiğinde sandalye ayaklarından merdiven korkuluklarına, otomotiv sanayiinden tersanelere kadar çeşitli alanlarda kullanılan kaynak teli ve kaynak teli aparatlarını üreten Askaynak, "çevre dostu" fabrikasının kapılarını açtı. Eczacıbaşı Topluluğu’nun 1973’te kurduğu ve 2007’de 82 milyon dolar ciroya ulaşan Askaynak’ta, Eczacıbaşı ile dünya devi Lincoln Electric, 1998’de yüzde 50-yüzde 50 ortaklığa gitmişti.

111 milyon dolar ciro

Yaklaşık 35 yıl boyunca Kartal’da üretime devam eden ve 6 ay önce Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 25 milyon dolar harcamayla kurulan modern fabrikaya taşınan Askaynak, 2008’de ise 111 milyon dolar ciro hedefliyor. Türkiye’de sektörünün lideri olan Askaynak’ın Gebze OSB’deki fabrikası yaklaşık 40 bin metrekare alan üzerine kurulu. Fabrika hakkında bilgiler veren Eczacıbaşı-Lincoln Electric Askaynak Genel Müdürü İlkay Bayram, "Askaynak’ın bu modern kaynak teli fabrikası; enerji ve kaynak tasarrufu sağlayan, çevreye duyarlı sistemlere sahip. Askaynak’ı, Eczacıbaşı Topluluğu’nun kurucusu Nejat Eczacıbaşı, 1973’te yıllık 6 bin ton kapasiteyle kurmuştu. Bugün bu modern tesislerle yıllık yaklaşık 65 bin tonluk kapasiteye ulaştık" dedi.

Yüzde 50 enerji tasarrufu

Müdür İlkay Bayram, normalde 20 milyon dolar yatırımla kurabilecekleri fabrikayı, en gelişmiş teknolojiler ve çevreye duyarlı sistemlerle hayata geçirmek adına 25 milyon dolara malettiklerini bildirdi. İlkay Bayram, şöyle devam etti: "Yaklaşık 35 yıl hizmet ettiğimiz Kartal fabrikasında çok çileler çektik. Bu yüzden Gebze fabrikamız bizi heyecanlandırdı. Hem maliyetleri düşürmeyi, hem de çevreyi korumayı amaçladık. Bir fabrikanın ömrü ortalama 40 yıl. Yeni tesislerimizde, elektrik ve su kullanımında yüzde 50’yi aşan oranlarda tasarruf sağlıyoruz. Çatısında doğal havalandırma tasarımı uygulanan fabrikada havalandırma sistemi kurmaya gerek kalmadı. Böylece yüksek enerji tüketen fanlara gerek kalmadı. Ayrıca, fabrikanın çatısındaki aydınlatma pencereleri sayesinde yazın 12 saat, kışın yaklaşık 8 saat boyunca gündüz saatlerinde aydınlatma amaçlı ampul-floresan kullanılmıyor. Kurutma işleminde kullanılan ısı da yeniden kullanılabiliyor ve enerji tasarrufu sağlanıyor. Tüm sıcak su ihtiyacını da güneş enerjisi sistemleri sağlıyor."

Askaynak’ın en büyük müşterisi tersaneler

Milyar dolarlık dev projeler ve tesislerde Askaynak ürünleri kullanılıyor. Levent-Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki çelik konstrüksiyonda, Askaynak ürünleri kullanıldı.

Fenerbahçe Rüştü Saracoğlu Stadı ve İstanbul Park’taki çelik konstrüksiyon tribünde Askaynak ürünleri ile yapıldı.

Atatürk Havalimanı başta olmak üzere, havalimanlarında da Askaynak ürünleri kullanıldı.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nda kullanılan boruları da Askaynak ’kaynattı’.

Dünyanın 4’üncü büyüğü haline gelen Türk tersanecilik sektörü, Askaynak’ın en büyük müşterisi.

1999 depremleri sonrası öne çıkan çelik konstrüksiyon yapılarda Askaynak ürünleri kullanılıyor.

İş makinaları, damperli kamyonlar, TIR dorseleri, çelik köprüler, İstanbul’a su getiren Melen Çayı boru hattı ve yangın merdivenleri gibi farklı alanlarda da kaynak telleri kullanılıyor.

Çevre dostu fabrika

Askaynak’ın çevre dostu yeni tesisi, 9 ayda tamamlandı ve 25 milyon dolara mal oldu.

Elektrik ve su kullanımı yüzde 50 düşürüldü, çevre kirliliği de önlendi.

Çevreci uygulama, yıllık 400 bin dolar tasarruf sağlayacak.

Bu sistemler sayesinde doğalgaz ve feul oilden de büyük tasarruf sağlanıyor.

Banyo ve arıtma sistemine 1 milyon dolar yatırım yapıldı.

350 kişinin çalıştığı Askaynak, 40’tan fazla ülkeye geçen yıl 21 milyon dolar ihracat yaptı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2008 Salı 14:34:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?