22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Faiz indirimi risk yaratabilir'

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, politika faiz oranını, mevcut ekonomik şartların enflasyonla mücadele...


MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, politika faiz oranını, mevcut ekonomik şartların enflasyonla mücadele için gerekli kıldığı seviyenin altına yapay olarak indirerek, faizler genel düzeyini arzu edilen seviyelere düşürmenin mümkün olmadığını bildirdi.

Yılmaz, “Böyle bir davranış aksine, gerek enflasyon beklentilerini gerekse geleceğe yönelik risk algılamasını bozacağından, orta ve uzun vadeli faizlerin yükselmesine neden olacaktır” dedi.

Fatura kabaracak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumda, “Faiz dışı bütçe dengesindeki sapmanın kısmen giderilmesine yönelik çabaların çoğunlukla dolaylı vergi artışlarına yönelmesi, enflasyonun tahmin edilebilirliği açısından bir risk oluşturmaktadır” dedi.

Öte yandan ABD yatırım bankası Goldman Sachs, olası “acı verici bir düzeltme” korkusuyla yükselen piyasalardaki riskini azaltmaya başladı. Son günlerde müşterilerine yönelik bilgi notlarında kısa vadede ihtiyati bir önlem olarak “kâr realizasyonu” ve nakitte kalmayı tavsiye eden Goldman, Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değerinin olması gerekenden yüzde 74 daha yüksek olduğuna da dikkat çekti.

Deutsche Bank Securities analisti Mike Mayo da, ABD'de başlayan ve uluslararası mali piyasaları etkileyen yüksek riskli tutsat sektöründeki sarsıntının dünya bankalarına vereceği zararın 400 milyar doları bulabileceğini belirtti. ABD ekonomisine ilişkin sorunların yeniden gün yüzüne çıkması piyasaları tedirgin ediyor. Dolar 1.21 YTL'ye, Euro 1.76 YTL'ye çıktı. İMKB Endeksi 394 puan artarak 54 bin 84 puandan kapandı. Hisse senetleri ortalama yüzde 0.74 değer kazandı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 11:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?