22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Faizde yarım puanlık indirim

Enflasyondaki artış ve büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğunu belirten Merkez Bankası, kısa vadeli faizleri yarım puan indirerek yüzde 15.75’e çekti.

Enflasyonun son dönemde yükselişe geçmesi ve büyümenin üçüncü çeyrekte hız kesmesine rağmen Merkez Bankası faizi yarım puan indirdi. Banka, enflasyondaki artış ve büyümedeki yavaşlamanın geçici olduğunu vurguladı.

Yılın son toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faizinde 0.50, borç verme faizinde ise yüzde 0.75 baz puanlık indirime gitti. Karar sonrasında gecelik borçlanma faizi yüzde 15.75, borç verme faizi ise yüzde 20 düzeyine çekildi.

ENFLASYONDAKİ ARTIŞ GEÇİCİ’
Para Politikası Kurulu’ndan yapılan açıklamada, son dönemde enflasyonda görülen yükselişin kalıcı bir nitelik taşımadığı değerlendirmesi yapıldı. Açıklamada, kuraklık ve enerjideki artışlar gibi arz yönlü şokların enflasyonu geçici yükselttiği, büyümenin de geçici olarak olumsuz etkilendiği ifade edildi.

‘BÜYÜME ARZ YÖNLÜ UNSURLARLA YAVAŞLADI’
Yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik faaliyetin büyük oranda arz yönlü unsurların etkisiyle yavaşladığına dikkat çeken kurul, özel kesim iç talebindeki ılımlı toparlanma devam etmesine karşın kamu harcamalarındaki ve dış talepteki yavaşlamanın etkisiyle toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe destek vermeyi sürdürdüğünü kaydetti.

Olası indirimin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalara, dış talebe, maliye politikasına, orta vadeli enflasyonu etkileyen unsurlara bağlı olduğu belirtildi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 19:58:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?