29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Faizsiz emeklilik fonları geliyor

SPK'nın yeni tebliğiyle emeklilik fonlarının bono alma zorunluluğu kaldırıldı. Böylece muhafazakar kesimler için faiz geliri sağlamayan yeni fonlar kurulmasının yolu açıldı

Bireysel emeklilik sisteminde, 'faize duyarlı muhafazakâr kesim' için rötuş yapıldı. Emeklilik fonlarının, belli bir miktar birikimi faiz geliri sağlayan bonolara yatırma zorunluluğu kaldırıldı. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) bu amaçla çıkardığı tebliğiyle emeklilik fonlarının yatırım enstrümanları çeşitlendirildi.


Mevcut uygulamada, bireysel emeklilik fonları yatırımlarının en az yüzde 30'unu Hazine bonolarına ayırmak zorunda. Bu zorunluluk dolayısıyla faiz geliri sağlıyorlar. Eski tebliğde bu zorunluluk şu ifadelerle yer alıyordu:

En az yüzde 30
"Katılımcılar, katkı paylarının en az yüzde 30'unu ve portföyünün en az yüzde 80'ini ters repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinin oluşturduğu fonlara yönlendirirler. Şirket, katılımcıların katkılarının bu türdeki fonlarda değerlendirilmesi konusunda gerekli tedbirleri alır."


12 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Emeklilik Yatırım Fonlarının Kuruluş ve Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le bu zorunluluk kaldırılmış oldu. Yeni tebliğde, "Katılımcılar, katkı paylarının en az yüzde 30'unu ve portföyünün en az yüzde 80'ini ters repo dahil devlet iç borçlanma senetlerinin oluşturduğu fonlara yönlendirirler" ibaresi çıkarılarak sadece, "Şirket, katılımcıların katkılarının bu türdeki fonlarda değerlendirilmesi konusunda gerekli tedbirleri alır" ifadesi kondu.


Gayrimenkul fonu
Bireysel emeklilik fonlarının portföyü, Hazine bonosu ve tahvilinin yanı sıra katılımcı tercihine göre hisse senedi, mevduat, repo, eurobond ve dövize dayalı menkul kıymetlerden oluşuyor.


Yeni uygulamayla şirketler, eski fonlarını korurken, bir yandan da muhafazakâr kesim için faiz dışı gelir sağlayan emeklilik fonları kurabilecekler. Bu fonların içine konulacak yatırım enstrümanları da çeşitlenecek. Gayrimenkul ve altın gibi yatırım araçlarının da emeklilik fonlarının portföyüne girmesi gündeme gelecek.

'Sisteme katılamıyorlardı'

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, emeklilik fonlarının en az yüzde 30'unun mutlaka devlet borçlanma senetlerinden oluşması nedeniyle, faize duyarlı kesimlerin şimdiye kadar bireysel emeklilik sisteminden yararlanamadığına dikkat çekti.


Yeşilırmak, "Bu doğrultuda faize duyarlı vatandaşların da bireysel emeklilik sisteminden yararlanmasının yolu açıldı. Bu kesimden sisteme yüzde 10-15 oranında bir katılım bekliyoruz" dedi.

'Dalgadan etkilenmiyor'
Gelir ortaklığı senetleri ihraç edilmesi durumunda da faize duyarlı kesimlerin bireysel emeklilik sistemine kazandırılabileceğini belirten Yeşilırmak, "Devlet borçlanma senedi niteliğinde köprü, baraj gibi gelir ortaklığı senetleri ihraç edilmesi halinde hem bu kişiler sisteme kazandırılacak hem de sistemin büyüyüp gelişmesine katkı sağlanacaktır" diye konuştu. Yeşilırmak, yeni fon kuruluş çalışmalarına başladıklarını da ifade etti.


Emeklilik fonlarının piyasalardaki gelişmelerden doğrudan etkilenmediğini ifade eden Yusuf Yeşilırmak, "Bireysel emeklilik uzun vadeli bir sistem. Dolayısıyla emeklilik fonları, kısa vadeli, günlük kazanım veya zararlara göre işlem yapılan, piyasalardaki dalgalanmalara paralel alım satım amaçlı yatırımlar değil. Bu nedenle getirileri uzun vadeli değerlendirilmeli" dedi.
Yeşilırmak, bireysel üyelerinin de ani hareketlerden kaçınmalarını, fon yöneticileriyle görüşmelerini önerdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2008 Perşembe 06:41:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?