19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Fazla üretim naranciyecileri düşündürüyor

İç piyasada en fazla tüketilen ürün olan mandalina, arz fazlalığı nedeniyle üreticisini hayal kırıklığına uğrattı. Narenciyede bu yıl, limondan sonra mandalinanın da üreticisini mutlu etmediği bildirildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, üretim bölgeleri arasında yer alan Adana’da, yağışların ardından başlayan güneşli hava nedeniyle son günlerde hasadın yoğunlaştığını ifade etti.

Bayraktar, narenciyede ilk hayal kırıklığının limonda yaşandığını, geçen yıl kilosu 600-700 bin liraya kadar çıkan limonun 100 bin liraya gerilediğini belirterek, "Limondan sonra mandalina üreticisi de hayal kırıklığı yaşıyor. İç piyasada en fazla tüketilen ürün olan mandalinadaki rekolte fazlalığı fiyatların bahçede 150-200 bin liraya kadar gerilemesine neden oldu" dedi. Bayraktar, bu yıl diğer ürünlere oranla üreticisini en fazla mutlu eden narenciye ürününün ise portakal olduğunu belirterek, portakalın tarlada 350-400 bin liradan satıldığına dikkat çekti.

Bayraktar, tüm meyve ve sebzelerde olduğu gibi narenciyede de aracıların kazançlı çıktığını ifade ederek, "Üretim bölgelerinde bahçede 150-200 bin lira olan bir ürünü büyük kentlerin manavlarında milyonu bulan fiyatlarla görmek bizi üzüyor" diye konuştu. Türkiye’nin toplam narenciye üretiminin 2 bin ton civarında, tüketiminin yaklaşık bin 300 ton, ihracatın ise 350-400 bin ton olduğunun altını çizen Bayraktar, açıklamasına şöyle devam etti:
"Bu yıl limonda ton başına 42 dolar, portakal ve mandalinada 35 dolar, greyfurtta ise 30 dolar ihracat primi veriliyor; ancak yeterli değil. Prim miktarları yükseldiğinde tüketim fazlası ürün bahçede kalıyor."

ANKARA (İHA) -
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 13:07:31
Güncelleme :13 Aralık 2004 Pazartesi 13:11:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?