22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

FED fazileri yarım puan indirdi

ABD Merkez Bankası (FED), faiz oranlarını
yarım puan indirerek yüzde 4,75'e çekti.


FED Açık Piyasa Komitesi bugünkü toplantısında, yüzde 5,25 olan bankalar arası gecelik faizleri, yüzde 0,5 indirimle, yüzde 4,75'e çekti.

Kararın, bütün dünyada piyasaları olumsuz etkileyen Amerikan tutsat (mortgage) kredileri sorunu üzerinde rahatlatıcı etkisinin olması bekleniyor.


FED dört yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi kararı almış oldu. Banka ayrıca, kasım 2002'den beri ilk kez yarım puanlık indirim yapmış oldu.

Önceki haber

Piyasalar, Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) bugün Türkiye saati ile 21.00'de açıklayacağı faiz kararını bekliyor.

Küresel piyasalarda paranın yönü toplantıdan çıkacak karara göre belirlenecek. FED'in faizi indireceği, Japon Merkez Bankası'nın ise faiz artırımına gitmeyeceği beklentileri, “carry trade"e ilginin ve dünyanın en yüksek reel faizini veren Türkiye'ye sıcak para girişinin önümüzdeki dönemde de devam edeceği şeklinde yorumlanıyor.

Son sözü, FED Başkanı Ben Bernanke söyleyecek.

Express Yatırım Baş Ekonomisti Güldem Atabay Eliçin FED'in bugün yapacağı toplantıda, faiz oranlarını 25 baz indirmesini beklediğini belirterek, "FED'in faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmemesi de beni şaşırtmaz" dedi.

FED'in oranlarında 25 baz puanlık indirimin piyasa açısından olumsuz algılanacağını belirten Eliçin, "Çünkü piyasa bunun üzerinde bir indirim bekliyor. İndirimin 50 baz puan ile 100 baz puan arasında olması ilk etapta olumlu karşılanacak ama ben bunun olumlu algılamıyorum" diye konuştu.

FED'in faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi yurtiçi ve yurtdışı piyasaları olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Güldem Eliçin, 25 baz puanlık indirimin sınırlı negatif etki yapacağını, 50 baz puanlık indirimin ise piyasa tarafından olumlu algılanacağını kaydetti. Piyasa da, FED'in faiz oranlarında herhangi bir indirime gitmesi halinde 'bunu piyasa istedi diye mi? düşürdü, bundan sonraki süreçte faiz indirimlerinin devamı gelecek mi?' sorularını tartışılacağını belirten Eliçin, bundan sonraki süreçte
Amerikan verilerinin dikkatle izleneceğini söyledi.

"25 BAZ PUANLIK İNDİRİM DAHA KÜÇÜK 50 BAZ PUANLIK İNDİRİM DAHA BÜYÜK HAREKET OLUŞTURUR"

Fortis Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekci de, FED'in bugün faiz indirimi kararı almasını beklediklerini ve piyasaların 25 baz puanlık bir indirime sınırlı tepki vereceğini belirtti.

Faiz indiriminin 25 ya da 50 baz puan düzeyinde gerçekleşebileceğini ifade eden Bürümcekci, FED'in aynı zamanda iskonto faizlerinde de bir indirime gitmesini beklediğini, kararlar konusunda pek çok senaryo olduğunu dile getirdi. Bürümcekci, dünyada vadeli işlemlere bakıldığında da piyasaların 20 ile 50 arasında bir
beklentiyi fiyatlandırıldığının görüldüğünü söyledi.

FED toplantısının ardından yurtiçi piyasalardaki gelişmelerin yurtdışındaki hareketlere paralel olacağını öngören Bürümcekci, bununla birlikte bu yansımanın sınırlı olacağını kaydetti. Son dönemde yurtdışındaki dalgalanmaların Türkiye piyasasına daha sınırlı yansımakta olduğuna dikkat çeken Bürümcekci, FED toplantısının ardından yurtiçinde, global piyasaların vereceği tepkiye paralel ancak daha sınırlı bir hareketlenme beklediğini söyledi.

Bürümcekci, bir faiz indiriminin gerçekleşmesi durumunda bunun 25 baz puan seviyesinde yapılmasının daha küçük, 50 baz puan seviyesinin ise daha büyük bir hareketlenmeye neden olacağını belirterek, toplantıda FED'in aynı zamanda genel olarak önümüzdeki döneme ilişkin bir sinyal vereceğini bunun da piyasalar açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

FED'in "faiz indirimlerinin arkası gelebilir" ya da "bekleyeceğim" mesajı verebileceğini söyleyen Bürümcekci, piyasaların pek çok bilinmeyenle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, "Son dönemlerde piyasalar çok sakin bir seyir izliyor. Karar ne olursa olsun piyasalarda bir hareketlenme olacak" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2007 Salı 20:03:39
Güncelleme :18 Eylül 2007 Salı 21:42:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?