31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'Fındık'tan kötü haber!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 634 bin hektar fındık bahçesinde 2008 yılı fındık rekoltesinin 728 bin ton dolaylarında olacağının tahmin edildiğini bildirerek, “2008 yılı fındık verimi artmakla birlikte genel rekolte tahminin altında gerçekleşmiştir” dedi.

TZOB tarafından oluşturulan Fındık Rekolte Tespit Komisyonu, 2008 yılı Türkiye fındık rekoltesini belirlemek amacıyla 19 Haziran-7 Temmuz 2008 tarihleri arasında Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde arazi çalışmalarında bulunarak, tahmini Türkiye fındık üretim miktarını belirleme çalışılması yaptı.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yaptığı açıklamada, çalışmanın Kocaeli, Düzce, Sakarya, Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illeriyle bu illere bağlı fındık üretimi yapılan tüm ilçelerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan toplam 634 bin hektarlık alanda yürütüldüğünü bildirdi.

Bayraktar, fındık bahçelerinin gübrelenme, iklim durumu, zararlıların yaptıkları zararlar ile sayılan çotanakların hasada kadar olan döküm durumlarının incelendiğini belirtti.

Doğu Karadeniz bölgesinde Ocak-Şubat aylarında meydana gelen don zararının Ordu ilinde 14 bin hektar alanda etkili olduğu kaydeden Bayraktar, bu bahçelerden 2008 yılında ürün alınamayacağı gibi, 2009 yılında da düşük miktarda mahsul elde edileceğinin saptandığını ifade ederek, şöyle dedi:

“Çotanak sayımları ile yapılan incelemeler sonucunda bu tarihten sonra hasada kadar olan zaman içinde hava şartları normal gittiğinde 634 bin ha fındık bahçesinde 2008 yılı fındık rekoltesinin 728 bin ton dolaylarında olacağı tahmin edilmiştir. Bu yıl ortalama fındık verimi 115 kilo olarak tespit edilmiştir. 2008 yılı fındık verimi artmakla birlikte genel rekolte tahminin altında gerçekleşmiştir.”

anka
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 10:41:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?