Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan ayında, sebze ve meyve fiyatlarında ortalama yüzde 17'lik bir fiyat artışı olduğunu açıkladı.
Yetkin, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, İstanbul Hal Fiyatlarını baz alarak, 1-26 Ağustos tarihleri arasında meyve ve sebzede yaşanan fiyat artışlarını değerlendirdi.
ŞAMPİYONLAR TURP VE KİRAZ
Sebzede 25 üründe fiyat artışı olduğunu ve turpun yüzde 112 artış ile bu alanda rekor kırdığını belirten Yetkin, 37 üründe fiyatların düştüğünü, 21 ürünün ise fiyatlarının sabit kaldığını kaydetti. Yetkin, sebzede en fazla düşen ürünün yüzde 66'lık oranıyla sera biberi olduğunu bildirdi.
Meyvede ise 20 üründe fiyat artışı olduğunu ve kirazda yüzde 206'lık artış olduğuna işaret eden Yetkin, 16 üründe fiyatların düştüğünü, 9 ürünün ise fiyatlarının sabit kaldığını belirtti. Yetkin, meyvede en fazla fiyatın kavunda düştüğünü söyledi.
TZD Başkanı Yetkin, ithal edilen 16 ürünün 8'inde fiyat artışı olduğunu, 4'ünde fiyatın düştüğünü, 4'ünde ise fiyatın sabit kaldığını bildirdi. İthal ürünlerde en fazla artışın yüzde 57.14 ile ananas da yaşandığını ifade eden Yetkin, ithal greyfurt'ta da yüzde 20'lik bir düşüşün olduğunu belirtti.
"SEBZE-MEYVEDE YÜZDE 17'LİK ARTIŞ"
Yetkin, bu oranlar çerçevesinde, Ramazan ayını kapsayan 1-26 Ağustos tarihleri arasında, sebze ve meyve fiyatlarında ortalama yüzde 17'lik bir artış olduğunu vurguladı.
Bu fiyat artışının nedenlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yetkin, şöyle devam etti:
"Bunu iyi okumamız lazım. Esnafın Ramazan'da fırsatçılık yapmadığını gördüm. Daha kalıcı bir sıkıntı görülüyor. Bunun birinci nedeni iklimsel değişiklik olabilir. İkinci neden de manipülasyon olabilir. Ancak en önemli neden olarak, üretim noktasında bir sıkıntı olduğu çok açık görülüyor. Ancak bu sıkıntı astronomik boyutta değildir".