19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Fiş almayana da ceza

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, Gelir Vergisi Kanununda değişiklik yapan tasarı ile artık alış verişlerde fiş almayanlara da ceza kesileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Maliye Bakanlığı ve Gelir Bütçesi görüşmeleri sırasında basın mensuplarıyla sohbet eden Arıoğlu, asgari geçim indirimi müessesesi ile dar gelirli kesime el uzatıldığını ifade etti.

Maliyenin de bu tür düzenlemelerde gelir-gider dengesini kurmak zorunda olduğuna işaret eden Arıoğlu, "Vatandaşlar da alışverişlerde fiş alarak bu konuda bize destek olmalı. Dar gelirli kesim, kendisine el uzatan devlete el uzatmalı ve belge almalı" dedi.

Arıoğlu, belge düzeni için daha sık ve yoğun denetime geçeceklerini, bu arada ceza kesmeyle ilgili de yeni düzenlemelere gideceklerini bildirdi. Arıoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Vergi iadesi kalkacak ama fiş-fatura alma zorunluluğu kalkmadı. Burada belge vermeyene de almayana da ceza kesilecek. Vatandaşın fatura-fiş almadığı durumlarda sadece vergi inceleme elemanları ceza kesebiliyordu. İnceleme elemanı sayısı az olduğu için şimdi bunu değiştireceğiz. Gerektiğinde yoklama elemanlarını da buna dahil edeceğiz"

Arıoğlu, kira kontratları yoluyla ev sahiplerinin izlenmesi için de yeni mekanizmaların devreye sokulacağını bildirdi.

Mevcut kontratların vergi iadesi yoluyla zaten ellerinde olduğunu kaydeden Arıoğlu, "Yeni kiralamaların da tespiti lazım. Bu durum için belediyeler ve muhtarlarla iletişime geçilecek. Bu çerçevede otomatik izleyen bir sistem kurulacak" diye konuştu.

Vergi iadesi zarflarındaki sahte fatura ve fişlerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Arıoğlu, 2005'de yapılan denetimlerde yüzde 26 oranında sahte ve usulsüz fiş tespit ettiklerini ifade etti.

Vergi iadesinde sadece zahmet kısmını kaldırdıklarını kaydeden Arıoğlu, net ücretlilerin durumları konusunda da şunları söyledi:

"Net ücret alanlar için sözleşmelerinde aksine bağlayıcı bir durum yoksa, bu durumdakiler asgari geçim indiriminin kendilerine yansıtılmasını isteyebilirler. İşverenlerin net ücrette asgari geçim indirimini yansıtmama hakları yok."

Arıoğlu, trafik cezalarının tebliğ ve tahsili için PTT ile gelecek hafta bir protokol imzalayacaklarını da belirtti. Arıoğlu, söz konusu protokol ile PTT'nin hem cezaları tebliğ hem de tahsil edeceğini vurguladı.

Sohbet sırasında Acarkent olayı ve İsmet Acar'ın vergi borcu iddialarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Arıoğlu, "Maliye Bakanlığı, zaten otomatikman kendi üzerine düşeni yapıyor. Tıpkı akaryakıtta olduğu gibi..." diye konuştu.

Arıoğlu, bir işadamının eşine aldığı yüksek tutarlı çantayı gündeme getirerek, harcama sorgusunun nasıl yapılacağını soran bir gazeteciye ise "Alsın. Önemli olan bunun geliri ile mütenasip olup olmadığı. İşte burada harcamaya dönük mekanizma devreye giriyor" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 14:55:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Resul Güzeldere IP: 80.140.73.xxx Tarih : 30.11.2006 01:31:42
Fiş almayanlara ceza kesilmesi cok gec kalimis bir uygulamaydi. Tebrikler Gelir Vergisi Kanununda degisiklik yapanlara.