20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Fonlar topun ağzında

Dün bu tedirginliğe Bear Stearns’ün artan sigorta risk primi haberi de eklendi, piyasalar sarsıldı. Petrol ise 107 dolarla yeni rekor seviyeyi görürken, dolar tekrar 1.25 YTL’ye yükseldi

Dünya çapında spekülatif yatırımlar yapan hedge fonlar, kredi kriziyle boğuşuyor. 15 Şubat’tan düne kadar sadece 6 fondan 60 milyar dolarlık değerinde çıkış yaşandı. Ekonomistlere göre ABD ekonomisinin 7’de biri büyüklüğünde yani 1.9 trilyon dolarlık yatırım yöneten fonlar adeta “ince bir ipe serçe parmağıyla tutunuyor.” Ekonomistler milyon dolardan kaldıraç yöntemiyle milyar dolar kazanmaya çalışan hedge fonlarda yaşanabilecek bir sorunu “gerçek kriz o zaman ortaya çıkar” şeklinde yorumluyor.

Serçe parmaklı fonlar

14 trilyon dolarlık ABD ekonomisinin 7’de biri büyüklükte varlık yöneten hedge fonlar, yüksek borçlanma maliyeti ve bunun yanında yatırımcıların ve bankaların acil nakit geri ödeme istekleriyle boğuşuyor. FED’in piyasaya müdahale limitini 200 milyar dolara yükseltmesinin bile piyasada etkisiz kaldığını belirten Londra merkezli Eddington Capital Management CEO’su Alex Allen, “Hedge fonlar ve dev finans şirketleri adeta ince bir ipe serçe parmağıyla tutunuyor. Piyasada yaşanabilecek küçük bir kriz bile parmağı ipten ayırır. Söz konusu olan piyasa hedge fon piyasası. 1.9 trilyon dolar değerinde yatırım yöneten bu piyasada yaşanabilecek en küçük bir sorun ’gerçek finans krizini’ ortaya çıkarır. Bugün yaşananlar hedge fon piyasasında yaşanabilecek bir tehlikeden çok çok daha küçük bir sorun olarak kalır” dedi.

ABD’nin 7’de 1’i

15 Şubat 2008’den düne kadar sadece 6 hedge fondan çıkan bireysel yatırım tutarı net 5.4 milyar dolara ulaştı. Ancak kaldıraç yöntemine göre fonlardan çıkan gerçek para 60 milyar dolar olarak hesap ediliyor. Zira fonlar her 1 milyon dolarla ortalama 11 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirebiliyor.

Bloomberg’in verilerine göre kredi piyasasında yaşanan kriz hem borç finansmanının 10 kat artmasına hem de bankaların nakit ihtiyaçlarını karşılamak için yatırımlarını nakde çevirmek istemesine neden oluyor. Kısa sürede yüksek nakit talebine cevap veremeyen hedge fonlar, ardı arkasına tasfiye kararı alıyor. Bugüne kadar aralarında Deutche Bank, Citigroup, Caryle gibi finans devlerinin fonlarının da yer aldığı bir çok hedge fon tasfiye edildi.

Bu arada olumsuzluklara bir de Bear Stearns ile ilgili yeni dedikodular eklendi. Krizin ilk tetikleyicisi olarak ünlenen Bear Stearns’ün risk priminin arttığı ve her 10 milyon dolarlık borcunu sigortalatmak için yıllık 590 bin dolar ödemesi gerektiğine dair çıkan haberler de piyasaları bozdu. Bear Stearns CEO’su risk priminin 150 baz puanlık artışla 590’a çıktığını doğruladı.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 08:07:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?