20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Fonun değeri 500 milyar dolar

ABD hükümeti, mali piyasalardaki güven krizini aşmak için, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) gibi bir fon kurma kararı aldı. Varlık yönetimi şirketi şeklinde devlet bünyesinde çalışacak bu fon, sorunlu kredileri ve işlemleri yeniden yapılandırabilecek. Bunun karşılığında fon hisse alacak şirketlerden. Fonun ABD’ye maliyetinin 500 milyar dolar olması bekleniyor. 

Bu habere piyasaların tepkisi hızlı oldu. ABD borsası yüzde 3.35 değer kazanırken, Avrupa borsalarındaki yükseliş yüzde 9’u aştı. 

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve FED Başkanı Ben Bernanke, finans sistemini likidite sıkışıklığına iten ve bankaların elinde bulunan yüksek riskli varlıklarla ilgili planı görüşmek için hafta sonu ABD kongre liderleriyle bir araya gelecek.
Paulson, “Finans kurumlarının bilançolarında gözüken ve likit olmayan varlıklardan doğan sorunun çözümü için yasal hazırlık gerektirecek kapsamlı bir yaklaşım düşünüyoruz” dedi. 

Paulson, kredi kurtarma paketinin maliyetinin yüz milyarlarca dolar olması gerektiğini söyledi. Paulson, paketle ilgili mevzuat için Kongre’nin önümüzdeki hafta adım atmasını isteyeceğini kaydetti. 

ABD Başkanı George W. Bush da, ABD’nin ekonomiyi ciddi risklerden korumak için adım atması gerektiğini belirterek, dalgalı mali piyasalar nedeniyle hükümetin müdahalesinin gerekli olduğunu söyledi. 

ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Kurulu Başkanı Barney Frank ise riskli varlıkları satın alacak bir kurumun faaliyete geçmesinin zaman alacağını belirtti.

Açığa satışa yasak
Öte yandan, İngiltere finans şirketlerinin hisselerinin açığa satışına (sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınmak suretiyle satılması) dört ay süresince yasak getirdi. 

ABD Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu (SEC) da piyasaları ve yatırımcıları korumak için 799 mali kuruluşun hisselerinin açığa satışı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Yürürlüğe girecek düzenleme 2 Ekim’e kadar sürecek.

milliyet
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 15:00:16
Güncelleme :20 Eylül 2008 Cumartesi 19:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?