20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Fransa'da banka dengeleri değişiyor

Geçen yılı 7.8 milyar Euro’luk kárla kapatan Fransa’nın en büyük özel bankası BNP Paribas, 7.2 milyar dolarlık yolsuzluk skandalı ile gündeme gelen Societe Generale’i bünyesine katmayı planlıyor.

Avrupa ve Amerika’da peş peşe zarar açıklayan bankaların aksine, BNP aktiflerinde sadece 589 milyon Euro erime yaşadı. Bankanın kötü kredilerden doğan net zararı ise 309 milyon Euro’da kaldı. Son çeyrek kárı 1 milyar doları bulan BNP Paribas, Societe Generale’i almayı başarırsa, Fransa’nın en büyük bankalarından birini bünyesine katma şansını yakalamış olacak. Societe Generale çalışanları açıkladıkları büyük zarardan duydukları rahatsızlıklarını gösterebilmek için "zarar için her koldan soruşturma açın" talebinde bulundu. BNP Paribas, TEB Mali Yatırımlar’ın yüzde 50’sini almıştı.

CEO Bouton görevde kalıyor

SOCIETE Generale Denetleme Kurulu, bankanın yönetim kurulu başkanı ve CEO’su Daniel Bouton’un görevinde kalmasını istediğini açıkladı. Banka, Jerome Kerviel adlı işlemcinin dolandırıcılık işlemleri ile 4.9 milyar Euro (7.2 milyar dolar) zarar ettiğini açıklamış ve bankanın üst düzey yöneticileri istifa baskısı altında kalmıştı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 15:25:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?