28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Fransa'ya boykotun etkisi...

Türkiye'de Fransız Ulusal Meclisin “Ermeni soykırımı” reddini cezalandıran kararına misilleme olarak yapılan Fransız ürünlerine boykot çağrılarının etkilerinin “sınırlı” kaldığı öne sürüldü.

Fransa'nın önde gelen gazeteleri, Türk hükümetinin AB ile sorun yaşamamak için “resmi bir boykot” uygulanmadığını da öne sürdü.

LİBERATION: “TÜRKİYE, ILIMLI BOYKOT UYGULUYOR”

Türkiye'de Fransız Meclis'in kararına tepkilerini değerlendiren Liberation gazetesi, “Türkiye, ılımlı boykot uyguluyor” başlığını kullandı. Fransa'nın Türkiye ile 8.5 milyar Euroluk ticari ilişkilerinin bulunduğunu belirterek şunları yazdı:

“Türk yetkilileri, Fransız ürünlerine karşı boykot çağrısı yapmamaya dikkat ediyor. Bu yöndeki bir girişim, bu krizde Ankara'yı destekleyerek Fransız tasarısını açık bir biçimde eleştiren Brüksel'in tepkisine yol açabilirdi.”

Liberation, Türk yetkililerinin “düşük bir profil” göstermesine karşın tüketici örgütlerin boykot çağrılarını yaptıklarını belirterek bu çağrıların pek etkisi olmadığını savundu.

Gazete, iki gün Carrefour'daki müşterilerin sayısında hafif bir azalma görüldüğünü ancak bunun fazla sürmediğini yazdı. Gazete “Bir boykot, birçok Fransız şirketinin, Renault'un ortağı OYAK gibi önde gelen Türk ortakları olduğu için daha zor oluyor” yorumunu yaptı.

LE FİGARO: ANKARA RESMİ BOYKOTU ÇAĞRISINI YAPMIYOR

Türkiye'de medyanın katkısı ile Fransa karşıtı bir iklimin gelişmesinin devam ettiğini, tüketici derneklerin boykot çağrılarını yaptıklarını belirten Le Figaro ise, “Bu çağrıların reel etkisi şimdilik oldukça sınırlı gözüküyor. Özellikle çünkü iş çevreleri, Türk topraklarında faaliyet gösteren Fransız şirketlerinin istihdam ettikleri 65 bin kişinin çıkarlarına zarar verilmemesi için itidale davet ediyor” diye yazdı.

Le Figaro, resmi bir boykotun da AB kurallarına aykırı olacağını belirterek “Ankara, böyle bir ilkeyi, müzakerelerin Türkiye limanlarına Rum gemilerine açmayı reddettiği için hassas bir aşamada bulunduğu bu dönemde kolayca benimsenemez” görüşünü de öne sürdü.

Buna karşın, Fransız şirketlerinin kamu ihalelerinden dışlanması öngörüldüğünü, bunun da Fransız işverenleri örgütünce “rahatsız” edici olarak değerlendirildiğini kaydetti. Helikopter ihalesini görüşecek olan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının bir ilk test oluşturacağını ifade eden Le Figaro, ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın rahatsızlığı nedeniyle toplantının yapılamamasının, Eurocopter helikopteri yapımcısı Fransız şirketine soluk aldırdığını yazdı.

anka
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2006 Çarşamba 12:58:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gul gok IP: 213.139.198.xxx Tarih : 19.10.2006 09:55:44
Kamu ihalelerine alınmamaları fransa hükümeti zora sokacaktır.