19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Fransız şirketlerine 'soykırım' uyarısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yatırımı bulunan Fransız şirketleri ve Fransa sermayesinin bulunduğu firmaların temsilcilerini, Ermeni soykırımı iddialarını inkar etmenin suç sayılmasını düzenleyen tasarı konusunda "Buna karşı baskı yapın. Yoksa Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler bozulacak" diye uyardı. 

Erdoğan, Fransa ortaklığı bulunan 28 firmanın yöneticisine görüşme çağrısı yaptı. Çağrıya uyan 22 şirketin yöneticisi ile Başbakanlık'ta bir araya gelen Erdoğan, Türkiye’nin Ermeni iddiaları ile ilgili tezlerini anlatarak konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini vurguladı.

10 gün kaldı

Türkiye’nin arşivlerini araştırmacılara açtığını, ancak gerçeklerin ortaya çıkması için gösterilen olumlu yaklaşımın Ermenistan tarafında karşılık bulmadığını belirten Erdoğan, ilişkilerin yara almaması için yöneticilerden tepkilerini ortaya koymalarını istedi. Tasarının düşünce ve ifade özgürlüğüne de darbe vurduğunu kaydeden Erdoğan, "Soykırım iddiaları doğru değil, söylenenler haksızlık. Bunun doğru olmadığını anlatmanızı bekliyorum. Yasanın geçmesine 10 gün var, engel olun. Bu işi birlikte çözelim" dedi.

Chirac'a mektup

"Düşüncelerinizi paylaşıyoruz, biz de çok üzüldük. Hepimiz yanınızdayız" ifadesini kullandıkları belirtilen temsilciler de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a mektup gönderdiklerini ve tasarının önlenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını anlattı. Erdoğan da mektubun gönderilmesinden memnun olduğunu dile getirdi. 

Parlamenterlere de gönderdikleri mektupların birer kopyasını Erdoğan’a verdiklerini ifade eden TEB - BNP Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi "Bir ambargo uygulanabilir mi" sorusuna "Şu anda öyle bir şey yok. Bunlar için çok erken" karşılığını verdi. 

Plastik Omnium Plastik Sanayi Başkanı Bülent Akman da, "Türkiye’nin Fransa mallarına ambargo girişiminde bulunmasından endişeleniyor musunuz" sorusuna "Her iki halk, çok uzun zamandır birlikte yaşayan, geçmişleri bulunan halktır. Bu yasanın geçmesi halinde bunun reaksiyonu çok yüksek olur. Fransızların başına da bizim de başımıza iş açar" yanıtını verdi.

Görüşmeye katılan şirket yöneticileri şunlar:

Alcatel Teletaş Telekominikasyon Endüstri (Derya Hatipoğlu), Alstom Power Proje (George Thwaites), Arcelor FCS Çelik Ticaret (Atilla Somer), Automobiles Citroen Türkiye İrtibat Bürosu (Pierre Blanc), Axa Oyak Holding (Cemal Ererdi), Calyon Bank (Naim Koçer), Carbone Lorraine Sanayi Ürünleri (Kubilay Beyazıt Akkuş), Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş (Lucde Noirmont), Danone (Serpil Timuray), Gide Loyrette Nouel (Guillaume Brierre Rougier Maitre), Lafarge Türkiye (Pierre Damnon), Leroy Somer Ltd. (Ceyhun İnsel), Oyak Renault (Alain Gabilet), Peugeot Otomotiv Pazarlama (Yann Carnoy), Plastik Omnium Plastik Sanayi (Bülent Akman), Saint Gobain (Andre Michel Hue), Schneider Elektrik (Turhan Turhangil), Societe Generale (Eric Faivre), Sodexho Toplu Yemek Servisi (Eşref Hamamcıoğlu), Total Oil Türkiye A.Ş (Muammer Ekim), TEB-BNP (Yavuz Canevi), Renault Mais (İbrahim Aybar).
Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2006 Çarşamba 10:37:38
Güncelleme :10 Mayıs 2006 Çarşamba 10:43:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?