22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Fuar kraliçesi niye gözaltına alındı

CNR Holding’in patronu Ceyda Erem’in şirketlerine yönelik ’Zemheri Operasyonu’nun 6-8 Temmuz 2005’te Moskova’da yapılan Tricotex Fuarı’yla ilgili ihbarla başladığı ve bu ihbarı Ceyda Erem’le anlaşmazlığa düşen eski elemanının yaptığı belirlendi. Tricotex 2005’e katılan 80 firmanın CNR ile ilgili belgeleri incelendi, firma temsilcilerinin ifadelerine başvuruldu.

ÖNCEKİ gün gözaltına alınan CNR Holding’in patronu Ceyda Erem ve 14 çalışanıyla ilgili "Zemheri Operasyonu"nun Moskova’dan gelen bir ihbarla başladığı belirlendi. Erem ve çalışanlarına gözaltı sürecini başlatan, CNR Uluslararası Fuarcılık A.Ş.’nin 6-8 Temmuz 2005’te Moskova’da düzenlediği Tricotex Fuarı’yla ilgili ihbar oldu. İhbarcının ise sözkonusu fuarın organizasyonu sırasında Moskova’da CNR’da çalışan ve daha sonra Ceyda Erem ile anlaşmazlığa düşen bir eski çalışan olduğu belirtildi. CNR Uluslararası Fuarcılık’ın 2006’da yurt dışında 17 fuar düzenlediği, Moskova Tricotex kapsamında başlayan soruşturmanın yurt dışında düzenlenen tüm fuarları kapsayabileceği de öne sürülüyor. Soruşturma kapsamında Moskova Tricotex 2005’e katılan 80 firmanın CNR ile ilgili tüm belgeleri incelendi ve bu firmaların temsilcilerinin ifadelerine başvuruldu.

İKİ SORU SORDULAR: 2005’te Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı olan Oktay Eryılmaz, soruşturma kapsamında kendisinin de ifade verdiğini belirterek, şöyle konuştu: "İki şey soruldu; bir tanesi ’CNR, İş Bankası Atatürk Hava Limanı Şubesi’ne 80 adet her biri 5 bin Euro civarında olan paralar yatırmış. Bu paralardan sizin haberiniz var mı?’ oldu. İkinci soru ise; ’Fuar sırasında DTM tarafından yapılan fuar anketini siz mi doldurdunuz yoksa fuarcılık şirketi topluca mı doldurdu?’ sorusuydu. Bu sorulardan birincisine cevabımız; ’Bizim böyle bir paradan haberimiz yok. Biz her hangi bir para yatırmadık, yatırıldığına dair bilgimiz olmadı’ oldu. İkinci soruya ise ’Anketi forumlarını bizzat firmalar olarak fuar sırasında biz doldurduk’ diye cevap verdik."

YÖNETMELİĞE UYMUYOR: Eski TRİSAD Başkanı Oktay Eryılmaz, yurt dışındaki fuarlara katılan firmaların teşvikten yararlanmasının bazı kurallara bağlı olduğunu ve yönetmelik hükümlerine uyulması gerektiğini ancak pratikte işlerin büyük ölçüde yönetmeliklere aykırı yürüdüğünü söyledi. Eryılmaz, "Polis, bizim ifadelerimizde, ’bizim adımıza yattığı söylenen paralardan haberimiz yok’ dememiz üzerine CNR’ın yolsuzluk yaparak haksız şekilde teşvik kullandığını düşünüyor olabilir. Ancak, piyasada birçok fuarcılık şirketi prosedürü pratikte böyle yürütüyor. Çünkü herhangi bir fuara katılacak bir şirket daha katılmadan haftalar önce fuar ücretinin yüzde 35’ini yatırmak istemiyor. DTM ise her katılımcı firmanın tek tek önceden belirli bir miktarda para yatırmasını istiyor. Bu olmayınca da fuarcılık şirketleri, katılımcı firmalar adına prosedür gereği topluca yeteri kadar para yatırabiliyor. Fuar gerçekleştikten sonra da katılımcıların hak ettiği teşvik, fuarcılık şirketine aktarılıyor. Aslında fuarcılık firmalarının yüzde 90’ı bu şekilde çalışıyor." dedi.

CNR bunu, teşviki bir an önce almak için yapmış

ÖRENELLER Yönetim Kurulu Başkanı Refik Aksoy, soruşturma kapsamında ifade verdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Mali polis geldi, bize ’CNR ile ilgili ne dosya varsa alın gelin’ dedi. Biz de aldık yanımıza gittik. Bizim namımıza para yatırmışlar. CNR hesabına yatıran Neyir A.Ş.; alan CNR A.Ş. Teşviki bir an önce alabilmek için yapmış. Teşvik yönetmeliği ’fuara katılan firma ücretin yüzde 35’ini (o dönemdeki oran) yatırmadan yüzde 65’lik teşviki ödemem’ diyor. Fuar bitmiş sonra devlet namımıza ödeme yapmış. Biz de onu almışız CNR’a vermişiz. O dönemde Ceyda Hanım’ın Moskova’da fuarda çalışan bir elemanı varmış, sonra anlaşmazlık olmuş ve o ihbarda bulunmuş. Duyduğumuz bu."

Akşam yemeğinde kıymalı pide yedi

ZEMHERİ Operasyonu ile gözaltına alınan CNR Holding’in sahibi Ceyda Erem’in tek kişilik nezarathanede tutulduğu ve üzgün olduğu belirtildi. Ceyda Erem’in akşam yemeğinde kıymalı pide yediği kaydedildi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gözaltına alınan zanlılardan bazılarının ifadelerini alındı. Ceyda Erem’in ise henüz ifadesinin alınmadığı belirtildi. Ceyda Erem’in tek kişilik nezarethanede tutulduğu kaydedildi. Ceyda Erem’in gözaltına alındığı önceki gün akşam yemeği için kıymalı pide istediği, emniyet dışından bir pideciye sipariş verilerek bu isteğinin yerine getirildiği ifade edildi. Dün öğle yemeğinde ise Ceyda Erem ve diğer gözaltındaki 14 kişinin hamburger ile birlikte kola siparişi verdikleri belirtildi. Gözaltındaki 15 kişi için bir gün ek gözetim süresi alındığı ifade edildi.

KRİMİNAL İNCELEME SÜRÜYOR: CNR Holding şirketlerinden CNR Uluslararası Fuarcılık ve Ticaret A.Ş’nin, Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan haksız teşvik primi aldığı iddiaları üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı 5 ay önce "Zemheri" adı verilen gizli bir soruşturma başlattı. CNR yetkililerinin yurtdışında düzenledikleri fuarlarda kiraların Dış Ticaret Müşteşarlığı’na (DTM) olduğundan yüksek tescil ettirildiği, fazla teşvik almak için firmalarla anlaşıp kabarık faturalar düzenlendiği, katılımcı firmaların ve CNR’ın teşvik talepleri ile ilgili banka ödeme belgeleri üzerinde oynama yaparak devleti zarara uğrattıkları iddia edildi. Ele geçen bütün belgelerin Polis Kriminal Laboratuvarı’ndaki incelemesinin sürdüğü bildirildi.

Zemheri Operasyonu Denizli’ye de sıçradı

İSTANBUL Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü, CNR Fuarcılık’ın patroniçesi Ceyda Erem ve 14 çalışanının gözaltına alındığı Zemheri Operasyonu, Denizli’ye de sıçradı. Denizli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Suçlar Bürosu ekipleri, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı üzerine, Denizli’de faaliyet gösteren ve CNR Fuarcılık aracılığıyla uluslararası fuarlara katılan 19 firmanın yetkililerinin ifadelerini aldı. Fuarlara katılan firmaların yetkililerinden katılım bedeli olarak yatırdıkları paraların banka dekontları istendi.

Sadi ÖZDEMİR-Çetin AYDIN-O. Nuri BOYACI/hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 09:48:14
Güncelleme :28 Mart 2007 Çarşamba 09:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?