30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Fuarcılık gelişen ekonomilere kayıyor

Dünyanın en büyük fuarcılık organizasyonu Dünya Fuarcılık Endüstrisi Birliği'nin (UFI) Yönetim Kurulu Üyesi HKF Fuarcılık Genel Müdürü Mehmet Bekir Çakıcı, Batı ülkelerinin artık fuara doyduğunu belirterek, "Fuarcılık Batı'dan Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelere kayıyor. Türkiye'nin de acilen yatırım alan ülkeler sıralamasında yer alması gerekiyor" dedi. Rusya'da 2000'den bu yana sadece fuar alanına 900 milyon euro, Çin'de ise 1.5 milyar euro yatırım yapıldığını anlatan Çakıcı, Türkiye'de bu alanda yapılan yatırımın ise sıfır olduğuna dikkat çekti.
UFI 75. Kongresi, bugün İstanbul'da başladı. Bu yılki ana teması "Kazandıran İş Modelleri" olarak belirlenen kongrenin bir diğer önemli gündem maddesi ise küresel finans krizi ve fuarcılık endüstrisi oldu. HKF Fuarcılık'ın ev sahipliği ve UFI organizatörlüğünde gerçekleştirilen kongrede, 350'nin üzerinde CEO'nun yanı sıra sektörün dünya çapındaki fuar profesyonelleri de bir araya geldi. Kongre, 15 Kasım'a kadar devam edecek.

Türkiye için büyük fırsat
Kongrenin İstanbul'da gerçekleştirilmesi için öncülük eden, aynı zamanda UFI Yönetim Kurulu'nun ilk Türk üyesi olan Mehmet Bekir Çakıcı, kongrenin hem sektör hem de Türkiye için çok büyük fırsatlar barındırdığını söyledi. Çakıcı, "Dünyanın en büyük fuar şirketleri ve dernekleri bu kongrenin kendi ülkelerinde gerçekleşmesi için sıraya giriyor. Türkiye dünyanın en büyük fuar organizasyonunda, barındırdığı potansiyelleri ve yatırım fırsatlarını sunabilecek" diye konuştu.
Fuarcılığın Batı dünyasından Rusya, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelere doğru kaydığını anlatan Çakıcı, Türkiye'nin de acilen yatırım alan ülkeler sıralamasında başı çekmesi gerektiğini vurguladı. Çakıcı, "Dünyanın en büyük fuar alanlarına ve organizasyonlara ev sahipliği yapan Batı artık fuara doydu. Fuarlar artık, dünyanın en çok yatırım alan Asya ülkeleri ve Rusya gibi bölgelere kayıyor. Yatırımcılar Goldman Sachs ve PricewaterhouseCoopers gibi şirketlerin hazırladığı yatırım raporlarını inceleyerek Rusya ve Çin başta olmak üzere bu ülkelere fuar yatırımı yapıyor" dedi.

Türkiye görünür kılınmalı
Çakıcı, Rusya'da 2000'den bu yana sadece fuar alanına 900 milyon euroluk yatırım yapıldığı, Çin'de ise yatırım miktarının 1.5 milyar euroya ulaştığı bilgisini verdi. Türkiye'nin ise 2000'den bu yana özellikle fuar alanı konusunda sıfır yatırım yaptığını savunan Çakıcı, "Yatırımcılara yol gösteren raporlar incelendiğinde aralarında Türkiye'nin de bulunduğunu görüyoruz. Çünkü bu raporlar 2050'de kalkınan E7 ülkelerini kapsıyor. Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan'ın dışında Türkiye, Endonezya ve Meksika da E7 ülkesi. Türkiye'nin bu durumunu yatırımcılar açısından görünür kılması gerekiyor. Bu fuarda bunu dile getireceğiz, gelin Türkiye'ye yatırım yapın, işbirlikleri ve ortaklıklar kurun diye çağrıda bulunacağız" dedi.

Kent merkezinde fuar alanı
Türkiye'deki mevcut fuar alanlarının kapasite ve alan olarak çok küçük kaldığını ifade eden Çakıcı, "İstanbul'un en büyük fuar alanı 80 bin metrekare. Burası da tartışmalar nedeniyle parçalanmış durumda. Oysa, Almanya'da sadece Köln kentindeki fuar alanı 500 bin metrekare. Çok büyük fuar alanlarına ihtiyaç var. Özellikle İstanbul'da kente uzak değil, kent merkezlerinde fuar alanı kurulmalı" diye konuştu.
Türkiye'de gerçekleşen birçok önemli fuar organizasyonunun halen ulusal çapta kaldığını ve bu fuarların uluslararası markaya dönüştürülmesi gerektiğini anlatan Çakıcı, "Örneğin Cenevre'deki otomobil fuarı bu alanda dünyanın zirvesinde. Bizdeki Otoshow neden bu kapsamda olmasın? Türkiye'nin en önemli fuarlarından biri de Kuyum fuarı. Tüm bu fuarların uluslararası çapta gerçekleşmesi için bu kongrede girişimlerimiz olacak" açıklamasında bulundu.
Kongrenin maliyeti hakkında da bilgi veren Çakıcı, geçen yıl Paris'te gerçekleştirilen ve 700 bin euroya mal edilen kongreyi, Türkiye'de destek ve sponsorluklarla 350 bin euroya indirdiklerini söyledi.

2 oy Cap Town'a 58 oy İstanbul'a geldi
UFI Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bekir Çakıcı, kongrenin Türkiye'de gerçekleşmesinin hikayesini ise şöyle anlattı: "2006 yılı sonunuda UFI yenetimine atandıktan sonra UFI'nin Avrupa Kıtası toplantılarının İstanbul'da gerçekleştirilmesini sağladım. 100 kişilik bir heyete ev sahipliği yaptık ve çok memnun kaldılar. Buradan aldığımız cesaretle kongre için aday olduk. 60 üye içinden sadece 2'si diğer aday Cap Town için oy kullandı. 58'i İstanbul'a evet oyu kullandı."

Sendika olarak kuruldu birliğe dönüştü

1925 yılında Avrupa'nın önde gelen 20 fuar şirketinin Paris'te sendika olarak kurduğu ve üye sayısının artmasıyla birliğe dönüşen UFI'nin, günümüzde 80'den fazla ülkede 450 üyesi bulunuyor. UFI'nin Türkiye'deki üye sayısı ise 18. Fuarcılık endüstrisinin en büyük örgütü olan UFI'nin sertifikalı fuarları, endüstrinin en büyük ve prestijli organizasyonları olarak kabul görüyor.

Referans
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 16:32:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?