29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

G20 zirvesine sonuç eleştirisi

53.6 trilyon dolar ile dünya milli gelirinin yüzde 86’sını temsil eden G20 ülkelerinin ’tarihi’ olarak nitelendirilen Washington Zirvesi, aslında hedeflenen hiçbir sonuç çıkmadığı için eleştiriliyor.

Küresel finans kriziyle mücadele etmek için dünyanın en gelişmiş 8 ülkesinin temsil edildiği G8’in yeterli olmayacağı görüşünün hakimiyet kazanmasıyla, geçtiğimiz hafta sonu, ABD Başkanı George W. Bush’un ev sahipliğinde G20 zirvesi toplanmıştı. Yeni bir kapitalizm açılımı, dünya para sisteminde doların hakimiyetine son vermek, finansal sistemin hızlı bir şekilde onarılması gibi beklentilerle yapılan G20 zirvesinde, bahsi geçen hiçbir konuda ilerleme sağlanamadı.

Konuşmaya devam ettiler


G20 zirvesini en çok eleştiren yazılardan biri Associated Press haber ajansında yer aldı ve David Stringer’in kaleme aldığı yazıda "İstediklerini elde edemediler bunun yerine Avrupa ve Kuzey Amerika’nın eski ekonomik güçleri ile Asya ve Güney Amerika’nın hızlı büyüyen ekonomileri finansal krizin ekonmilerine zarar vermemesi konusunda geniş bir fikir birliğine vardılar. Ve konuşmaya devam ettiler" denildi.

Somut plan yok


Zirveden çıkan ve ’niyet’ belirten sonuç bildirgesi çok ses getirse de somut bir plan çıkmaması bazı çevrelerce eleştirildi. G20 liderlerinin ne kadar ciddi olduğunu anlamak için, dünyanın, nisan ayında Londra’da yapılacağı tahmin edilen zirveye kadar beklemesi gerektiği söyleniyor. Maliye bakanlarının o tarihte riskli yatırımlarla ilgili önlemleri, finansal piyasaların daha iyi düzenlenmesi, yenilenen muhasebe kuralları ve bankacıların tazminatlarını içeren bir çalışmayı hazırlaması bekleniyor.

G8’e gerek yok

Başkan Bush’un zirvede söylediği "Finansal sistemlerimizi 21’inci yüzyıl gerçeklerine adapte ediyoruz" sözleri dikkat çekerken, G20 zirvesinden çıkan ’Krizi aşmak için 6 yol’ başlıklı bildirge krizi çözmek için bir öneri getirmediği gerekçesiyle beğenilmiyor. Muhalif açıklamalarıyla bilinen Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, "Şu anda G20’den bahsediyoruz çünkü G8’in var olması için hiçbir sebebi yok" dedi.

G-20’den 6 maddelik yol haritası

Mali sistem reformdan geçirilecek ve kalkınma sağlanacak.

Güveni yeniden tesis edecek uygulamalar 31 Mart 2009’a kadar devreye girecek.

Maliye Bakanları, öneri paketleri hazırlayacak.

Muhasebe kayıtları tam şeffaf ve uyumlu hale getirilecek.

Piyasalar güçlendirilecek, sistemle ilgili riskler azaltılacak, yöneticilerin maaşları gözden geçirilecek.

IMF ve Dünya Bankası işleyişi hızlandırılarak görev alanı genişletilecek.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 17:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?