29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

GAP yeniden start alıyor

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ve dünyanın en büyük entegre kalkınma projesi olarak kabul edilen Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) yeniden start alıyor.

5 yılda tamamlanması hedeflenen proje, Türkiye ve bölgesini besleyebilecek bir gıda potansiyeline sahip bulunuyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, GAP'ı 5 yılda bitirme hedefi koyan Hükümet, proje kapsamındaki 9 ildeki değerlendirme çalışmalarını tamamladı.

Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren koordinasyonundaki çalışmalarla bölgedeki tüm siyasi parti temsilcileri, meslek ve sivil toplum örgütlerinin talepleri alındı. Bölgenin öncelikli projeleri belirlendi.

6 aydır hazırlanan planın ayrıntılarını ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 27 Mayıs Salı günü Diyarbakır'da açıklaması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, "GAP Eylem Planı"nın yanı sıra aynı gün diğer illerdeki öncelikli projeleri de açıklayacak.

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan "Verimli Hilal Bölgesi" olarak da isimlendirilen GAP'ta 1,9 milyon hektar alan şu anda sulanamıyor.

Yeni eylem planı ile sulamaya öncelik verilmesi amaçlanıyor.

GAP rekabet gündeminde öne çıkan üç sektör bulunuyor. Bunlardan bir tanesi yenilenebilir enerji, diğeri tarım ve organik giysi, sonuncusu da turizm olarak vurgulanıyor.

Gelecek yıl, GAP'a ek 3,6 milyar YTL aktarılacak. Bu sene ise toplamda 2,3 milyar YTL aktarılması öngörülüyor.

GAP'taki tüm eksik kalmış çalışmalar 5 yıl içinde tamamlanacak ve sulamasıyla, ulaştırmasıyla, bu önemli projeyi Türkiye ekonomisine kazandırılacak.

Proje, yalnızca tarımsal üretimi artırmakla kalmayacak ve yaklaşık 4 milyon kişiye yeni istihdam kapısı olacak.

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi özelliği taşıyan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin 5 yılda bitirilmesi öngörülüyor.

Ekonomik, sosyal ve kültürel bir entegre projesi olması nedeniyle, dünyanın en büyük entegre kalkınma projesi olan GAP tamamlandığında, bölgenin gelir seviyesi 5 kat artıracak.

Sulama destekli tarım artışı projesi, tarımsal sanayi de güçlendirecek ve nüfusu 8,6 milyona ulaşacak bölge halkının yaklaşık yaklaşık yarısı iş imkanına kavuşmuş olacak.

GAP, Türkiye'nin orta ve uzun vadeli rekabet gücünü de artıracak.

AA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2008 Pazar 15:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?