31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

GAP'ı işsizin parası bitirecek

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın büyük önem verdiği Güneydoğu Anadolu Projesi'ni (GAP) tamamlamak için 27.7 milyar YTL maliyeti olan bir paket hazırlayan hükümet, paketin finansmanı için İşsizlik Sigortası Fonu'na yöneldi.


NTV'nin haberine göre, GAP'ı 5 yılda bitirebilmek için gerekli olan 27.7 milyar YTL'lik kaynağın 7.8 milyar YTL'lik bölümü, GAP kapsamındaki kuruluşların kendi bütçelerinden karşılanacak. Kalan 19.9 milyar YTL'nin 15 milyar 945 milyon YTL'si merkezi bütçeden sağlanacak. 2 milyar YTL ise kamu-özel işbirliği modelleriyle finanse edilecek. Bütçeden karşılanacak yaklaşık 16 milyar YTL'lik bölüm için kaynak arayışlarını sürdüren hükümet, İşsizlik Sigortası Fonu'na yöneldi.

Hükümetin iki formülü
Erdoğan'a da iletilen plana göre, fon kaynaklarının GAP'ta kullanılması için iki formül geliştirildi. Birinci formülde fona aktarılan yüzde 1'lik devlet payının 5 yıl süreyle GAP'ta kullanılması öngörülüyor. Birikecek kaynağın yüzde 80'i doğrudan GAP, yüzde 20'si ise aktif işgücü tedbirlerine kullanılacak.
Diğer formül ise fondaki paranın kamuya ait 8 milyar YTL'lik bölümünden faydalanılmasını içeriyor. Kamu payının 4 milyar YTL'nin üstündeki nemasının 5 yıl süreyle GAP çalışmalarına aktarılması planlanıyor.

Sendikalar bilgilendirildi
Hükümet, bu planını işçi ve işveren konfederasyonlarına iletti. Konfederasyonlar planı bu hafta değerlendirecek. Konfederasyonlar, hafta sonu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le yapılacak toplantıda da görüşlerini belirtecek.
Teklifin, Sosyal Güvenlik Yasası'nın Meclis'teki görüşmeleri sırasında siyasi partilere de aktarıldığı, fon kaynağını kullanma planının, yasanın 92. maddesine eklenmesinden ise sosyal taraflarla görüşmek istenmesi üzerine vazgeçildiği de kaydedildi.

Erdoğan: 5 yıl içinde bitecek
Erdoğan, GAP'ın 5 yıl içerisinde bitirileceğini açıklamıştı. Son 5 yılda yaklaşık 8,5 katrilyonu sadece Doğu ve Güneydoğu'ya harcadıklarını belirten Erdoğan, "Şimdi Güneydoğu Anadolu Projesi'ni başlattık, kaldığı yerden devam ediyoruz. 12 ila 15 katrilyon lira arasında bir harcamayı buraya yapıyoruz. Hedefimiz, inşallah, 5 yıl içerisinde bu projeyi bitirmek. İnşallah Silvan, Cizre barajları. İnşallah, sulama kanalları, yağmurlama ve damlama sistemiyle, inşallah tarımda yağmurlamayı getireceğiz, damlamayı getireceğiz" diye konuşmuştu

...
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2008 Pazar 08:45:26
Güncelleme :20 Nisan 2008 Pazar 08:48:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?