18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Gaziantep Çimento'nun satışı iptal edildi

Rekabet Kurulu, Gaziantep Çimento Fabrikası’nın satışına onay vermedi. Kurul, Van ve Ladik Çimento’nun ise ikinci en yüksek teklifi veren şirketlere devrini olumlu karşıladı.

Rekabet Kurulu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun satışa çıkardığı Uzan Grubu’na ait çimento fabrikalarından birinin satışına izin vermedi. Kurul, iki fabrika için de ikinci yüksek teklif verenlere devri olumlu buldu. Rekabet Kurulu İkinci Başkanı Tuncay Songör, çimento fabrikalarının satışıyla ilgili kararları bir toplantıyla açıkladı. Gaziantep, Ladik ve Van Çimento fabrikalarının satışında ihaleyi kazanan şirketlere çeşitli nedenlerle devre izin verilmediğini belirten Songör, altı fabrikanın satışına ise onay verildiğini söyledi.

Kurul, Gaziantep Çimento’nun Sanko veya Çimko’ya satışına ikisinin tek teşebbüs olması nedeniyle onay vermedi. Gaziantep Çimento Fabrikası için yeni bir ihale yapılacak.

Ladik Çimento’nun Sabancı Holding ve Alman HeidelbergCement Grubu’nun eşit ortak olduğu Akçansa’ya devrine ise pazarda hakim durum yaratacağı gerekçesiyle izin çıkmadı. Ladik Çimento için en yüksek ikinci teklifi veren Türkerler için sorun olmadığı açıklandı.

Rekabet Kurulu, Van Çimento’nun da ihaleyi kazanan Limak’a devrine pazara hakimlik sorunu nedeniyle izin vermedi. Ancak ikinci teklifi veren Oci’nin almasında engel olmadığı kaydedildi.

ŞANLIURFA’DA İKİNCİ TEKLİF VEREN HEIDELBERG’E İZİN YOK

Kurul, Şanlıurfa Çimento için ihaleyi kazanan Türkerler’e onay verirken, ikinci teklif veren Heidelberg yönünden işleme izin verilmedi. Standart, Lalapaşa, Trabzon, Ergani ve Bartın Çimento’nun ihalelerde en yüksek iki teklifi veren şirketlerden herhangi birine devrine ise onay çıktı.

47 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Gaziantep Çimento Fabrikası için yapılan ihaleyi 128 milyon dolarla Sanko kazanmıştı. Karadeniz Bölgesi’nin ikinci büyük fabrikası olan Ladik Çimento için en yüksek teklifi 140 milyon 250 bin dolarla Akçansa vermişti. En yüksek ikinci teklif ise 140 milyon dolarla Türkerler İnşaat’tan gelmişti.

22 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Van Çimento için de en yüksek teklifi 54 milyon 250 bin dolarla Limak Kurtalan Çimento verdi.

Uzan Grubu’ndan devralınan 9 dokuz fabrika için 1 milyar 73 milyon dolar teklif edilmişti.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 11:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?