16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Gazprom-Belarus gaz krizi çözüldü

Rus doğal gaz şirketi Gazprom ile Belarus arasında yürütülen ve Avrupa'nın gaz ihtiyacını da riske sokan, yeni doğal gaz fiyatına ilişkin görüşmelerde anlaşmaya ulaşıldı.

Gazprom Üst Yöneticisi (CEO) Alexei Miller ile Belarus Başbakanı Sergei Sidorsky arasında varılan anlaşma, gaz krizini de çözdü. Anlaşma olmasaydı, Gazprom, bugünden itibaren Belarus ve dolayısıyla Avrupa'ya gönderdiği doğal gazı kesecekti.

Sergei Sidorksky, Miller ile düzenlediği ortak basın toplantısında, varılan anlaşmayla, Belarus ve Avrupa'nın doğal gaz ihtiyacını kesintisiz karşılayabileceğini söyledi. Anlaşmaya göre, Belarus, Gazprom'a, 1000 metre küp doğal gaz için 100 dolar ödeyecek. Bu fiyat, Belarus'un eskiden ödediği 54 dolarlık fiyatın yüzde 85 oranında artması anlamına geliyor. Gazprom, eski Sovyet bloku ülkelerinin ödediği doğal gaz fiyatlarını dünya fiyatlarına yaklaştırmak istiyor.
Avrupa ülkeleri ise 1000 metre küp doğal gaz için 250 dolar ödüyorlar.

BELARUS, BORU HATTI TRANSİT ÜCRETİNİ ARTIRDI

Belarus'un doğal gaz fiyatını artıran Gazprom ise Avrupa'ya giden Belarus doğal gaz hattının yarısının dört yıllık kontrolü için Belarus'a 2,5 milyar dolar verecek. Transit boru hattını elinde bulundurma avantajını kullanan Belarus ayrıca, Avrupa'ya doğal gaz sevkıyatının yapıldığı boru hattı transit tarifesini de iki katına çıkardı. Rusya ve Belarus arasında fiyat anlaşmazlığı nedeniyle baş gösteren doğal gaz krizi, aynı hattan alım yapan AB'yi de korkutmuştu.

İkinci bir Ukrayna örneği yaşamak istemeyen AB, her iki ülkeye yaptığı çağrıda “krizin acil çözülmesini” istemişti.
AB'nin doğal gaz ithalatının yaklaşık yüzde 8'i Belarus üzerinden geliyor. Başta Polonya olmak üzere Litvanya ve Almanya, Belarus hattından doğal gaz alıyor.


AA
Yayın Tarihi : 1 Ocak 2007 Pazartesi 12:19:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?