15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

GIDASA satılıyor

Gıdada beklediğini bulamayan Sabancı Holding Gıdasa'yı satıyor. Şirkete talip olanlar arasında sektörün önemli oyuncularından Ülker'in de adı geçiyor.

Gıda sektöründe bugüne kadar beklediği başarıyı elde edemeyen ve geçtiğimiz günlerde enerji, çimento ve finansa odaklanacağını açıklayan Sabancı Holding, gıda şirketlerini bir araya topladığı Gıdasa'yı satmak için görüşüyor. Şirkete talip olanlar arasında gıda sekörünün en büyük gruplarından Ülker'in de yer aldığı, hatta İcra kurulu Başkanı Murat Ülker'in Gıdasa fabrikalarını gezdiği de gelen haberler arasında. Ancak bu gelişmeye ilişkin şimdilik her iki gruptan da bir açıklama yapılmadı.

UMDUĞUNU BULAMADI

Sabancı Holding, aslında Marsa şirketiyle uzun yıllardır bitkisel yağ üretimi ile gıda sektörünün önemli oyuncularından biriydi. Yabancı ortaklıklarla büyüme stratejisi kapsamında dünya gıda devi Kraft ile ortak olan Sabancı Grubu, geçtiğimiz yıllarda bu şirketle yollarını ayırdı ve yola tek başına devam etme kararı aldı. Bu süreçte Türkiye'nin en eski markalarından Piyale'yi bünyesine kattı ve bu markayla Ülker'in başını çektiği bisküvi pazarına girdi. Ancak Bisküvi pazarında umduğu başarıyı elde edemedi. Şirket daha sonra Deren markasıyla çay, Saka ile su sektöründe de yerini aldı. Gıdasa'nın net satışları 2006 yılında 321 milyon dolara ulaştı.

BİTKİSEL YAĞDA ÖNEMLİ ÜRETİCİ

Gıdasa'nın halen bitkisel yağlar, un-makarna ve çay-su kategorilerinde üretimi bulunuyor. Şirketin marka portföyünde ise bitkisel yağlarda Ona, Luna, Sabah, Evin, Hüner, Soyola, un ve makarna kategorisinde Piyale, çay ve suda ise Deren ve Saka markaları bulunuyor. Türkiye’nin en büyük bitkisel yağ ihracatçısı olan Gıdasa, geçen yıl 300 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük iki bitkisel yağ üreticisinden biri oldu. Makarnada ise ilk üç üretici arasında yer alan şirket, 28 milyon dolar yatırım yaptığı yeni makarna-un fabrikasını de geçen yılın sonunda faaliyete sokmuştu. Gıdasa, pet ve damacana su alanında 2006 yılında yüzde 40 seviyesinde büyüme ile pazarın en hızlı büyüyen oyuncusuydu.

SİNYALİ GÜLER SABANCI VERMİŞTİ

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ay başında Fransız Business Digest dergisine verdiği röportajda topluluğun yerel ve global pazarlardaki rekabet stratejileri ile ilgili açıklamalarda bulunmuş ve özellikle enerji, çimento ve finansa odaklanacaklarını açıklamıştı.

 


Gazeteport
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2007 Salı 17:04:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?