26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

GM hisseleri 2 doların altına indi

ABD yönetimine çektiği "ya ek para, ya iflas" restiyle önceki gün dünya piyasalarını ürküten General Motors’un (GM) hisselerinin 2 doların altına gerilemesi, CEO Rick Wagoner’e de büyük darbe vurdu. Wagoner’in elindeki hisseler 11.2 milyon dolar değer kaybına uğradı.

ÖNCEKİ gün açıklanan 2008 yılı faaliyet raporuyla otomotiv sektörünün yanı sıra finans piyasalarını tedirgin eden General Motors’un (GM) hisselerinin New York Borsası’nda 2 doların altına kadar gerilemesi, şirketin Başkanı ve CEO’su Rick Wagoner’e 11.2 milyon dolara mal oldu. GM’in geleceği konusunda şüpheleri artıran ve ’ya iflas, ya ek kredi desteği’ resti olarak da algılanan raporda, 8 yıldan uzun süredir şirketin CEO’su olarak görev yapan Wagoner’in geçen yıl ücret ve primler dahil yaklaşık 14.9 milyon dolar gelir elde ettiği belirtildi. Wagoner’in bu gelirinin menkul kıymetlerde bulunan 11.9 milyon dolarlık kısmı, şirketin hisseleri değer kaybettiği için 682 bin dolara düştü.

ABD Sermaye Piyasası Kurulu’na (SEC) sunulan rapora göre, Önceki yıl 15.7 milyon dolar kazanan eden Wagoner’in geliri, geçen yıl yüzde 5.5 gerileyerek 14.9 milyon dolar oldu. GM’nin hükümetten kredi alması karşılığında maaşının bu yıl için 1 dolar olmasını kabul eden Wagoner, 2008 yılında 2.1 milyon dolar maaş, 11.9 milyon dolar menkul kıymet ve 836 bin dolar diğer mali gelir elde etti. Geçen yıl nakit olarak teşvik primi almayan Wagoner’in maaşı ise 2007 yılına göre yüzde 35 artış gösterdi.

Hisseler 1.86’ya geriledi

Geçen yıl 30.9 milyar dolar zarar eden GM’in hisseleri son bir yılda yüzde 90 oranında geriledi. Önceki gün açıklanan raporun yarattığı tedirginlik sonucunda GM hisseleri yüzde 15.5 oranında azalarak 1.86 dolar seviyesine kadar geriledi. Böylece, Wagoner’in menkul kıymetlerde bulunan 11.9 milyon dolarlık geliri 682 bin dolara düştü. Wagoner’in kaybı 11.2 milyon doları buldu. Geçen yıl Wagoner’in geliri içinde bulunan ve 7.1 milyon dolar tutarındaki 1 milyon adet tercihli hisselerin değeri CEO tarafından satın alındığında hisse başına 23.13 dolar seviyesindeydi. Wagoner’in önceki yıllarda aldığı 4.7 milyon adet tercihli hisse de GM’nin borsadaki hisse fiyatının tercihli hisselerin süresi dolmadan önce kullanım fiyatının üstüne çıkmazsa değerini yitirmiş olacak.

Özel jet için 160 bin dolar

Wagoner’in maaş ve menkul kıymet dışında kalan diğer mali gelirleri ise, şirketin uçağının kişisel kullanımı için 160 bin dolar, kişisel güvenlik için 270 bin dolar, şirketin araçlarının kullanımı için 11 bin 500 dolar ile finansal ve emlak planlama için 12 bin dolar olarak sıralanıyor. Geçen yıl Wagoner ile Chrysler ve Ford’un üst yöneticilerinin, hükümetten kredi almak için Washington’a özel uçaklarıyla gitmeleri, Kongre’de büyük tepkiye yol açmıştı. GM, 31 Aralık’ta hükümetle kredi anlaşmasını imzaladığında şirketin özel uçağını satmayı kabul etmişti. Wagoner artık ticari havayollarında first-class uçuyor.

GM, 217 sayfalık raporu sundu Bakan, Opel için iflas önerdi

GM, sahip olduğu otomotiv üreticisi Opel’in kurtuluşu için talep ettiği 3.3 milyar Euro’luk destek için Alman hükümetine 217 sayfalık bir rapor sundu. GM yöneticileri ile hükümet yetkililerinin dün başbakanlıkta düzenlediği zirvede sonuç çıkmazken, İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, Opel için en iyi çözüm olarak iflas önerisinde bulundu. Handelsblatt gazetesine konuşan Bakan Schaeuble, "Böyle bir kriz ortamında ayakta kalmak için modern bir iflas hakkının, devletin ortaklığından daha iyi bir çözüm olduğunu artık anlamamız gerekir" dedi.

Devletin ortaklığına karşı

Schaeuble, Almanya’daki modern iflas hakkının tamamen yok olmak anlamına gelmediğini ve ekonomik değerleri korumaya yönelik olduğunu belirtti. Devletin Opel’e ortaklığına karşı olduğunu da vurgulayan Schaeuble, insanların iş yerlerinin tehlikeye girmesi durumunda, siyasetin bununla ilgilenmek zorunda olduğunu, ancak bu durumun, devletin o şirkete ortak olması anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi. Toplantıya, Federal Ekonomi Bakanı Karl-Theodor Guttenberg, Başbakanlık Müsteşarı Thomas de Maiziere, Opel CEO’su Hans Demant ve GM Maliye Bölümü Başkanı Frederick Henderson, GM Avrupa CEO’su Carl-Peter Forster ve Federal Maliye Bakanlığı Müsteşarı Jörg Asmussen katıldı. Toplantı sonrasında hükümet tarafı Opel ile ilgili sunulan raporu yeterli bulmazken, GM Avrupa CEO’su Carl-Peter Forster hükümet tarafından kendilerinden istenilen her türlü bilgiyi en kısa sürede vereceklerini söyledi. GM, Avrupa’da 50 bin kişiye istihdam sağlarken, Opel’in sadece Almanya’da 25 bin çalışanı bulunuyor.

ABD’de 5 fabrika kapatıp 47 bin kişiyi çıkaracak

SON üç yılda 82 milyar dolardan fazla zarar eden GM, ABD hükümetinden 13.4 milyar dolar kredi aldı ancak, bu kredi miktarını 30 milyar dolara çıkarmaya çalışıyor. Yeniden yapılanma programı kapsamında yıl sonuna kadar 4 bini Kanada’da olmak üzere dünya çapında 47 bin işçiyi işten çıkarmayı planlayan GM, ABD’de 5 fabrikayı daha kapatacak.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 16:29:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?