27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Gözler 2015yılına çevrildi

2012 yılına kadar toplam 300 milyon dolarlık ihracat hedefleri olduğunu ancak bu hedeften krizden dolayı sapıldığını belirten Mustafa Nevzat İlaç Genel Müdürü Levent Selamoğlu, "Kriz olmasaydı o tarafa doğru gitmeyi umut ediyorduk. Ama o 2012 yılı, artık 2015'lere gitti" dedi.

Mustafa Nevzat İlaç Sanayi Genel Müdürü Selamoğlu, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) yaptığı özel açıklamada, küresel ekonomik krizden etkilenmelerinin en büyük nedeninin maliyet artışları olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki ilaç endüstrisinin genelde dünyadaki ilaç endüstrisine benzer bir tablo yaşadığına ve Türkiye'de ilaç hammaddesinin önemli bir kısmının ithal edildiğine işaret eden Selamoğlu, bu ithal girdiler üzerindeki kur baskısının maliyetleri arttırdığını kaydetti.

Geçtiğimiz yıl içerisinde artan elektrik ve doğalgaz fiyatlarını da kendilerini ciddi şekilde etkilediğini belirten Selamoğlu, "İşçilik giderlerimiz de artmış durumda. Tüm bunları üst üste koyduğumuz zaman, yılın son çeyreğinde Türkiye'deki ilaç endüstrisinde özellikle üretim yapan firmalarda ortalama yüzde 25-30 civarında bir maliyet artışı olmuş durumda.

Buna mukabil Türkiye'de ilaç fiyatları devlet tarafından belirlendiği için ilaç fiyatları hiç artmamış vaziyette. Bu nedenle şu anda Türk ilaç endüstrisi, çok ciddi bir maliyet artışıyla karşı karşıya. Ama henüz bir fiyat düzenlemesi yapılmadı. Bunun uzun vadeli Türk ilaç endüstrisine ciddi etkisi olacaktır.

Umut ediyoruz ki hükümet, Sağlık Bankalığı, Maliye Bakanlığı bununla ilgili gerekli tedbiri alıp mevcut fiyat kararnamesini uygulayarak Türkiye'deki ilaç fiyatlarıyla ilgili bir düzenleme yapacaktır" şeklinde konuştu.

Krizin dünya ilaç sektörüne etkisini de değerlendiren Levent Selamoğlu, "Dünyada da ilaç firmalarının ciddi olarak bir maliyet artışı var. Bu maliyet artışına göre, onlar da kendilerini konumlamaya çalışıyorlar. Özellikle finansman kullanan firmalar için çok ciddi bir faiz baskısı ya da finansman bulamama baskısı var.

Bütün bunlar, genel de olumsuz etkileyen faktörler. Ama şöyle bir olumlu durum da var; bu kriz ortamında ilaçta talep daralması olmuyor. İlaç bu anlamda krizlere bağışık bir endüstri.

İnsanlar hastalandığı zaman kriz olsa da olmasa da ilaç almak durumunda. Bu anlamda başka endüstrilerde olduğu gibi talepte daralma yok" dedi.

Mustafa Nevzat İlaç'ın 2007 yılında bir ürünle Amerika'ya ihracata başladığını anımsatan Selamoğlu, 2008 yılının Haziran ayında ikinci ürünlerinin piyasaya girdiğini ve şimdi ise üçüncü ürünün ruhsatının çıkmasını beklediklerini kaydetti. 2009 yılı içerisinde üçüncü, dördüncü hatta belki beşinci ürünlerini de Amerikan pazarına sokacaklarını ifade eden Selamoğlu, "Amerikan pazarı için öngördüğümüz bir satış grafiği vardı; hızlı değil, yavaş yavaş istikrarlı yükselen... O çerçevede şu anda ihracatımız devam ediyor. İnşallah bu, krizden etkilenmeyecek diye bakıyoruz. Şu ana kadar öyle bir etkilenme görmedik" dedi.

Firma olarak 2008 yılında bir olumsuzluk yaşamamalarına rağmen, son çeyrekte başlayan krizle birlikte, olumsuz etkileri daha şiddetle hissetmeye başladıklarını anlatan Levent Selamoğlu, 2008 yılını bütçe hedeflerini tutturarak kapattıklarını; ancak 2008'in Eylül ayından beri 2009 bütçesi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Selamoğlu, 2008 cirolarının 180 milyon dolar olduğunu da sözlerine ekledi.

Artan maliyet baskısı, fiyat artışlarının ve kurun belirsizliği gibi nedenlerden 2009 yılı için rakamsal bir hedef söylemenin zor olduğunu kaydeden Selamoğlu şöyle konuştu: "(2009 yılı için) 100 liralık senaryomuz da var 10 liralık senaryomuz da; bu kadar geniş bir aralıkta bakıyoruz. 2009'da daha önceden planladığımız büyük yatırımımız vardı, onu şu anda askıya aldık.

Tesislerimize ilave üretim alanı ekleme projemizi durdurmuş vaziyetteyiz. Şekerpınar'da bir tesisimiz var; orası için de düşünülmüş bir projemiz vardı onu da askıya almış durumdayız. 2009 ile ilgili yatırımlarımızı mevcut koşullarda, sadece elzem, çok acil yapılması gereken şeylerle sınırladık. Ama şartlar değişir, Türkiye'deki ekonomik ortam daha iyiye giderse, mevcut projelerimizi canlandırırız. 2009'da ABD'de üç ürünümüzün daha devreye girmesini umut ediyoruz. Bunu dışında biz 28 ülkeye ihracat yapıyoruz.

Bu ülke sayısını 35'e çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda onun üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Almanya'da oldukça yüksek ihracatımız var; oranın genişlemesini bekliyoruz. İngiltere pazarına giriyoruz 2009 yılı içerisinde. Yurtiçinde ise hemen yılbaşında iki yeni ürün piyasaya verdik. Yılsonuna kadar da muhtemelen 8 ila 10 civarında ürünü pazara vereceğimizi düşünüyoruz.

2009 içerisinde devreye girecek yeni bir fabrikamız var; Yatırımı 2007 yılında başlamıştı, 2008'de tamamlanmıştı. Şu anda pilot üretimlerini bitirdik. Ticari üretime hazır hale geldi. Kanser ürünleri üretecek bir tesis. 2009 yılında kanser ürünlerimizi de hem Türk hem dünya pazarında satmaya başlayacağız. Bu 25 milyon dolarlık bir yatırım."

2012 yılına kadar toplam 300 milyon dolarlık ihracat hedefleri olduğunu ancak bu hedeften krizden dolayı sapıldığını belirten Mustafa Nevzat İlaç Genel Müdürü Levent Selamoğlu, "Kriz olmasaydı o tarafa doğru gitmeyi umut ediyorduk. Ama o 2012 yılı, artık 2015'lere gitti" dedi.

Türk ilaç sektörünün özellikle fiyat konusunda ciddi bir beklenti içinde olduğunu belirten Selamoğlu, "Kendi adıma söylüyorum; Hint hükümeti ya da Polonya hükümeti, Macaristan hükümeti, Çin hükümeti, kendi ilaç endüstrisine nasıl bakıyorsa biz de Türk hükümetinin Türk ilaç endüstrisine özellikle Türkiye'de üretim yapan firmalara öyle bakmasını istiyoruz.

Son derece özenli baktıklarını biliyoruz ama bizi yeterince anladıklarını ve yeterince değerlendirdiklerini düşünmüyoruz. Yani Türk ilaç endüstrisi mevcut üretim teknolojisi ve kapasitesiyle içinde barındırdığı insan kaynağı ile bugün Türkiye'de nasıl otomotiv büyük bir ihracat vasıtası olmuşsa ilaç da aynı şey olabilir.

Yani bizi sadece para harcamaya vesile olan bir endüstri olarak değil para da kazandırabilecek, ülkeye bir girdi sağlayabilecek bir endüstri olarak görmesi lazım hükümetin. Görenler mutlaka vardır, kabahat mutlaka bizimdir. Demek ki biz kendimizi yeterince ifade edememişiz ama böyle bir bakış açısı Türk ilaç endüstrisinin; ihracat yapabilen Ar-Ge yapabilen, kendi molekülünü keşfedip kendi ilacını geliştirebilecek bir yöne doğru getirir" dedi.

Türkiye'de Ar-Ge yatırımları yeterli olmasa da geçtiğimiz yıl çıkarılan Ar-Ge Yasasıyla birlikte ileriye yönelik ciddi gelişmeler olabileceğini ifade eden Selamoğlu, "Firma olarak Ar-Ge anlamında ciddi bir yatırımımız var. Şu anda 40'a yakın elemanımız Ar-Ge'de çalışıyor. TÜBİTAK ve üniversitelerle ortak projeler yapıyoruz. İleriye yönelik bu anlamda ciddi bir çalışma içindeyiz" dedi.

Selamoğlu yüzde 100 yerli bir firma olarak yabancı ortağa nasıl baktıklarının sorulması üzerine ise, "Yabancı ortağa karşı değiliz. Yerli ortağa da karşı değiliz. Ama yapılacak ortaklıkların ya da iş birliklerinin ortaya bir katma değer getirmesi lazım. Biz katma değer oluşturacak her türlü işbirliğine hazırız" yanıtını verdi.
Halka arz düşünmediklerini de ifade eden Levent Selamoğlu, "İlerde şartlar ne gösterir bilmiyoruz ama bugünkü koşullarda zaten halka arz çok da cazip bir yöntem değil" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 10:41:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?