17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

GSO: 2005 yılı AR-GE yılı olsun

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, hükümetin 2005 yılı bütçesinde AR-GE harcamaları için 450 trilyon lira ödenek ayırmasının Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

GSO Başkanı Nejat Koçer, Türkiye’de araştırma geliştirme çalışmalarının hep ihmal edildiğini ve bugüne kadar bu yanlışa hükümetlerin de katıldığını belirterek, "Düne kadar bu konuda büyük bir yanlışın içinde olan Türkiye doğruyu buldu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez AR-GE harcamaları için böylesine büyük bir pay ayrılması, Türkiye’nin teknolojik gelişim sürecinde milat olabilir. Bu rakam, ayrıca Türkiye’nin teknolojik gelişim ve AR-GE’ye yaklaşım konusunda bir şeylerin farkına vardığını gösteriyor" dedi.

2005 bütçesinden TÜBİTAK’a ayrılan 450 trilyon liralık payın, geçmiş dönemler dikkate alındığında çok büyük bir gelişme olduğunu belirten Koçer, "Atılan adım çok büyük. Ancak kaybettiğimiz zamanı göz önüne aldığımızda bu rakamın önümüzdeki dönemlerde daha da yükseltilmesi gerekliliği ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

Türkiye’nin yıllara dayanan teknolojik gelişim eksikliğini kapatmak için top yekün bir bilinçlenmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Koçer, "Hükümetin bütçedeki payını artırarak önem listesine aldığı AR-GE çalışmalarını ilgili bütün kurum ve kuruluşlar desteklemeli. Türkiye bu konuda kaybettiği zamanı yakalamak için seferberlik anlayışı ile hareket etmeli. Bu konuda TÜBİTAK ve TOBB öncülük edebilir" şeklinde konuştu.

Kurumlar arasında AR-GE konusunda oluşan anlayış birlikteliğinin iyi değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken GSO Başkanı Nejat Koçer, 2005 yılının "AR-GE Yılı" ilan edilmesini teklif etti. Koçer, "Türkiye’nin geleceğini değiştirecek ve gelişim sürecinde ülkeye sınıf atlatacak bu anlayışın planlı ve entegre bir yaklaşımla harekete geçirilmesi şart. Bu anlamda 2005 yılını "AR-GE Yılı" ilan edip, önümüzdeki yıl bu konuda çok ciddi adımlar atabiliriz" dedi.

gaziantep
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2004 Çarşamba 14:25:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?