TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yürürlüğü ertelenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı üzerindeki çalışmalarını tamamladı.
Komisyon, sigortalıların emeklilik yaşını ve prim ödeme gün sayısını kademeli olarak yükselten, aylık bağlama oranlarını ise düşüren maddelerde değişikliğe gitmedi. Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi ise herkesin gelirine göre prim ödemesi esasına göre yeniden kurgulandı.
Alt Komisyon'un işçi, esnaf ve kanun yürürlüğe girdikten memuriyete başlayacakları kapsayacak tasarıda yaptığı değişiklikler şöyle:
GSS sisteminin kurgusu değişecek. Çalışanlardan alınacak destek primlerine kademe getirilecek.
Aile gelirinin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların (202.80 YTL) primleri, devletçe ödenecek. Bu tutar, her bir kişi için mevcut asgari ücrete göre 18.25 YTL olacak.
Bu kişilerin 18 yaşından büyük işsiz çocuklarına yeşil kart verilecek. 2 yıl sonra yeşil kartın kalkacak olması nedeniyle bu kişilerin primleri devlet tarafından ödenecek.
Geliri, brüt asgari ücretin üçte biri ile asgari ücretin tamamına (202.80-608.40 YTL) kadar olanların ödeyeceği destek primi, 24.34 YTL.
Asgari ücret ile asgari ücretin iki katına kadar gelire sahip olanlar, (608.40-1216.80 YTL arasında) 73.01 YTL destek primi ödeyecek.
Geliri asgari ücretin iki katından fazla olanların ödeyeceği destek primi ise 146.02 YTL olacak.
Hiç geliri olmayanlar, köy korucuları, dünya, Avrupa ve olimpiyat şampiyonlarıyla aileleri, sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak.
Bağ-Kur'lular da analık halinde iş görememezlik ödeneği alacak.
Yatan hastadan alınacak yüzde 1 katkı payını bir kat artırmaya veya kaldırmaya SGK yetkili olacak.