22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Güler:Zammın hesabını yaptık

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik zammıyla ilgili bakanlık, TEDAŞ ve Hazine'nin hesaplarını yaptığını ancak bunun net bir rakama indirgenmediğini belirterek, "Kurumlar bazında hesaplar yapıldı ama bu değerlendirilip tek bir açıklanacak rakama indirgenmedi. Tabii ki bunu başbakanımızla görüşeceğiz" dedi.


Elektrikte yaşanması öngörülen arz güvenliği sorununa karşı alarma geçen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, 4 ilgili bakanın katılımıyla yapılan 'Enerji Zirvesi', Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bakanlıktan ayrılmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler başkanlığında ilgili bürokratların katılımıyla sürüyor. Bu sırada bir açıklama yapan Bakan Güler, toplantıda enerji ile ilgili içinde bulunulan şartlar, su ve elektrik konularını ele aldıklarını bildirdi.

Güler, "Bir haftalık çalışma içinde alacağımız tedbirler, izleneceğimiz yol ve ortaya koyacağımız tablo ortaya çıkacak ve bunu ilgili bakanlarla netleştireceğiz" dedi. Amacın bütün dünyada da önemli durumda olan elektrik enerjisi konusunda ileriye dönük, sağlıklı bir biçimde sistemi netleştirmek olduğunu vurgulayan Güler, bunun içinde yatırım ortamı, fiyat durumu, tarifeler ve mevcut yatırımların takip edilmesinin ve içinde bulunulan kuraklıkla ilgili alınması gereken tedbirlerin de olduğunu anlattı. Daha önce zaten geniş kapsamlı bir çalışmayı hazırladıklarını belirten Güler, konunun Bakanlar Kurulu'nda tespitinden sonra bugün yeni biraraya geldiklerini söyledi.

Toplantıda konuyla ilgili mevcut sunuşların yapıldığını ve bakanların görüşlerinin alındığını belirten Güler, "Onların görüşleri doğrultusunda sistemi 1 hafta içinde açıklığa kavuşturarak uygulamaya hazır hale getireceğiz" dedi.


Daha sonra soruları cevaplandıran Güler, tarifeler ve elektrik zammı ile ilgili bir soru üzerine, toplantıda tarife değişikliği ile ilgili çalışmalar üzerinde son düzeltmelerin yapılacağını ve bunun da 1 hafta içinde netleşeceğini söyledi.

Güler, "Bizim açımızdan, yani Enerji Bakanlığı, TEDAŞ ve Hazine açısından hesaplar yapıldı. Bu toplantı basında yer aldığı gibi bir zam toplantısı değil. Bu toplantı, bizim normal şartlar altında enerji sektöründe daha önce yaptığımız çalışmaların ilgili bakanlar ve bürokratlara sunulması ve onların görüşlerinin alınması toplantısıdır. Yani bir analiz toplantısıdır" dedi.


Elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili bir soru üzerine ise Güler, şunları kaydetti: "Özelleştirme hepimizin üzerinde mutabık olduğu bir konu. Hatta biz burada üretimin de özelleştirilmesini dile getirdik. Özelleştirme ile ilgili strateji belgesinde önce elektrik dağıtım, sonra da üretimin özelleştirileceği şeklinde karar vardı. Şimdi birlikte düşüneceğiz. Bunları başlıklar halinde görüştük. Ama özelleştirmenin, detaylandırılması, gruplandırılması, şekli, uygulaması bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkacak. Mesela bizim üründe durduğumuz bir model, elektrik üretimi için 'Rehabilite et-Yap-İşlet' şeklindeydi. Bunu diğer kurumlarla da değerlendireceğiz. Dolayısıyla sağlıklı bir sistemi uzun vadeli olarak ortaya koymak istiyoruz ki, yatırımcı, tüketici, ihracatçı, sanayici önünü görsün."


Enerji KİT'lerindeki maliyet sorunu ile ilgili zam konusunun görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine Güler, "Hesaplar yapıldı. Ama bu değerlendirilmedi. Kurumlar bazında hesaplar yapıldı ama bu değerlendirilip tek bir açıklanacak rakama indirgenmedi. Tabii ki bunu başbakanımızla görüşeceğiz. Ama bu toplantıda bu detaylı görüşülmedi. Sadece başlık halinde geçti. Ama bu toplantı zam toplantısı değil" dedi.


Güler, arz açığına karşı alınması gereken acil önlemlerle ilgili nelerin görüşüldüğünün sorulması üzerine de, ana başlıklardan birinin de bu konu olduğunu söyledi. Değişen iklim şartları, su durumu ve kömür yatırımlarının da bir bütün olarak ele alındığını belirten Güler, özel sektörün bu konuda özellikle son 8 aydır büyük ilgisi olduğunu söyledi. Güler, bu taleplerin ana gündem maddesi olarak ele alındığını söyledi.


Nükleer enerji ile ilgili bir soru üzerine de Güler, Nükleer Yasası'nın TBMM açılır açılmaz gündeme geleceğini söyledi. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu yasanın 2 maddesini veto ettiğini hatırlatan Güler, bu maddelerle ilgili çalışmalarını yaptıklarını söyledi. Güler, "Nükleer konusunda kararlılığımız sürüyor. Nükleeri uzun vadeli çözümlerden biri olarak görüyoruz" dedi.


Güler, BOTAŞ'ın Maliye'ye olan borçları nedeniyle alacaklarına el konulması ile ilgili konunun ise görüşülmediğini, ancak enerji KİT'leri arasında basına yansıdığı gibi ciddi bir sorun olmadığını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2007 Çarşamba 22:45:05
Güncelleme :19 Eylül 2007 Çarşamba 22:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?