15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Gümüşhane Çimento açılıyor

14 yıl önce Aşkale'de Çimento fabrikasını özelleştirme yoluyla satın alan Erzurumlu girişimciler, bölgesel yatırımlara da el attı. Erzurum, Trabzon, Ağrı, Erzincan ve Aşkale'deki yatırımların ardından atıl durumda olan Gümüşhane Çimento'da hizmete açılıyor.

Bölgeye yatırım ve kalkındırma hedefi ile yola çıkan, Erzurumlu girişimciler önce Aşkale Çimento'yu satın aldı ve Türkiye'deki en büyük sanayi kuruluşları arasına soktular. Aşkale Çimento, 1993 yılından bu yana hayal denmesine rağmen yaklaşık 180 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve aynı zamanda ortaklarına kar dağıttı. Aşkale'deki fabrika ile birlikte Trabzon çimento fabrikası, Erzurum, Aşkale ve Ağrı'da hazır beton tesisleri bulunan Aşkale Çimento, özellikle istihdam ve yatırıma yönelik projeleri ile dikkatleri çekti. Erzincan ve Aşkale'de kum eleme tesisleri açan Aşkale Çimento, önümüzdeki günlerde yıllardır atıl durumda bekleyen Gümüşhane Çimento Öğütme Tesisleri'ni devreye alıyor. Bununla ilgili hazırlıklar hızla devam ediliyor.
BÖLGEYE UMUT SAÇIYOR
Aşkale Çimento, özellikle bölgesel istihdam ve yatırıma yönelik projeleri ile dikkatleri çekiyor ve bu anlamda bölgeye yönelik yatırımlarını sürdürüyor. 1. ve 2. kapasite artırımı yatırımlarının bitmesinin hemen ardından 2. döner fırın hattının yapımına start veren Aşkale Çimento, günlük klinker üretim kapasitesini 5 bin tona çıkaracak yatırımda sona doğru ilerliyor. Bu da yıllık 2,5 milyon ton çimento üretimi anlamına geliyor. Trabzon Çimento Fabrikası ile birlikte Aşkale Çimento'nun üretim kapasitesi 3,5 milyon tonu bulacak. Bu arada Aşkale Çimento'da Hammadde Kırıcı, Kapalı Stokhol ve Klinker Silosu, Klinker Nakil Sistemi ve Çimento Değirmeni projesi de Mart ayı içinde start aldı.
BAŞKAN YÜCELİK: GÜMÜŞHANE TESİSLERİ AÇILIYOR
Aşkale Çimento tarafından geçtiğimiz yıl TMSF'den satın alınan Gümüşhane Çimento Öğütme Tesisleri'nin kısa sürede yeniden işler hale getirileceğini söyleyen Aşkale Çimento Sanayii T.A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, "Tesis mevcut hali ile kullanılmaz halde. Arkadaşlarımız buranın bir an önce faaliyete geçirilmesi için kolları sıvadı. Aşkale Çimento ve dolayısıyla ERÇİMSAN Holding, bölgesindeki insanlara verdiği sözleri tek tek yerine getiriyor. Bu bölgenin kalkınması ancak buradaki insanları eliyle olacaktır. Bunu hep söyledik ve yatırımlarımızla sözümüzü tuttuk." dedi.
GENEL MÜDÜR KILIÇ; İNSANLARA AŞ VE İŞ İMKANI
Aşkale Çimento Sanayii T.A.Ş. Genel Müdür Nihat Kılıç, Gümüşhane'deki tesisin açılması ile birlikte sözkonusu çevrede ekonomik hareketliliğin sağlanacağını belirterek, "Buranın açılması ile birlikte hem onlarca gencimiz iş ve aş sahibi olacak, hemde bölgede yatırımlar açısından bir ivme kazanılmış olacak. Burada öğütülecek çimento aynı zamanda bölge insanının taleplerini daha seri ve rahat karşılama imkanı verecek."diye konuştu. Öte yandan Aşkale Çimento tarafından Gümüşhane Çimento'nun faaliyete geçirilmesi,yöneticiler tarafından takdirle karşılandı.
VALİ SAHİLOĞLU; "AŞKALE ÇİMENTO BİR DEĞER"
Gümüşhane Valisi Enver Sahiloğlu ise; tesisin Özelleştirme İdaresi'nden alan firma tarafından çok kısa bir zaman sonra da üretimi durdurulan Gümüşhane Çimento'nun, TMSF tarafından satışa çıkarıldığını hatırlatarak, "Bu tesisi Aşkale Çimento da satın aldı. İlimiz için çok önemli bir gelişme. Biz sonuna kadar destek veriyoruz. Umarım, daha da geliştirip istihdam konusunda olumlu gelişmeler sağlanır. Buna kentimizin ihtiyacı var. Aşkale Çimento bizim için bir değerdir. İstihdama yapacağı katkıdan dolayı da ayrıca kutluyorum." şeklinde konuştu.
BELEDİYE BAŞKANI CANLI:" BU TESİS LOKOMOTİF OLACAK"
Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, bu tip tesislerin Gümüşhane'de işletmeye geçmesinin büyük önem arz ettiğini belirterek, şunları söyledi: "Yıllar önce Uzan grubu almıştı. Onlarda 2 yıl aradan sonra üretimini durdurdu. Ta bu zamana kadar işletme atıl bir şekilde enkaza doğru gidiyordu. Aşkale Çimento'ya bu konuda müteşekkiriz. Aşkale Çimento'nun almasını, önemli bir nokta operasyonu olduğu görüşündeyim. Lokomotif görevi olacak tesisin de ekonomiye katkısı çok büyük. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve ekibini kutluyorum.".
ODA BAŞKANI AKÇAY: MİLLİ SERVET KURTULUYOR
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay da , Gümüşhane ve ülke için sevindirici bir olay olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "İlimiz ekonomisine ciddi manada katkı sağlayacağına inanıyorum. Biz üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Tabiî ki arz-talep meselesi. Yıllardır atıl durumda çürüyen milli ekonomi olarak gördüğümüz işletmeyi, yeniden hayatiyete geçirdikleri için başta Aşkale Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ile tüm yönetimine teşekkürü bir borç biliyorum."
BAŞKAN TANIŞ:BÖLGE İNSANI İÇİN MÜJDE
Gümüşhane Çimento tesislerinin bulunduğu Arzular Belediyesi Başkanı Yaşar Tanış, Aşkale Çimento'nun sözkonusu tesisi işletmeye açmasının en çok kendilerini sevindirdiğini ifade ederek, "Bu tesis beldemizdeki insanlar için önemli. Yıllardır atıl durumda bekliyor. Aşkale Çimento'nun böylesi bir adım atması karşısında teşekkür ediyoruz. İnsanımız buradan ekmek yiyecek. Bundan güzel ne olabilir."şeklinde

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 11:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?