15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Güney Akım' pahalı

'Rusya-Türkiye arasındaki “Mavi Akım” gibi var olan boru hatlarının uzatılması daha ucuza mal olur'...

Rusya ile İtalya tarafından ortaya atılan 10 milyar euroluk “Güney Akım” projesinin çok pahalı olacağı belirtildi. Financial Times, “Güney Akım”ın pahalı bir proje olduğunu belirterek Rusya ile Türkiye arasındaki “Mavi Akım” gibi var olan bir boru hatlarının uzatılmasının daha ucuza mal olacağını yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Rusya’nın Gazprom şirketi ile İtalyan ENİ şirketince ortaklaşa gerçekleştirilmesi öngörülen “Güney Akım” doğalgaz boru hattı projesini pahalı buldu.

10 milyar euroya mal olacağı hesaplanan “Güney Akım” projesi ile Bulgaristan üzerinde İtalya gibi Güney Avrupa ülkelerine gaz taşınması planlanıyor.

Financial Times, projenin yüksek maliyetine dikkat çekerken “Açık ki Kremlin, bu iddialı projeden ticari yararlar olduğu kadar siyasi yararlar da umuyor. Çünkü projenin, sadece finansal gerekçelerle haklı çırakılması güç” diye yazdı.

3 bin 200 kilometrelik “Güney Akım” boru hattının Güney Rusya’dan Karadeniz altından Bulgaristan’a, buradan da Güney İtalya’ya kadar uzaması öngörüldüğüne işaret eden gazete, şunları yazdı:
“Tüm bu ülkelere gaz, mevcut güzergahların uzatılması ile daha ucuz bir biçimde sağlanabilirdi, özellikle Rusya’dan Karadeniz’in altından Türkiye’ye uzanan Mavi Akım güzergahı veya Ukrayna’dan geçen ve en eski doğu-batı gaz güzergah olan Soyuz boru hattı.”

OXFORD PROFESÖRÜ: “GÜNEY AKIM ÇOK PAHALI”


İngiliz gazetesine konuşan Oxford Enerji Etüdleri Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Jonathan Stern de “Güney Akım” için “Çok pahalı. Maliyetine ilişkin gerçek hesapları yaptıklarında belki bir kez daha düşünecekler” diye konuştu.

Financial Times, Gazprom’un kararlı olduğunu belirtirken de “Güney Akım”ın Rusya’ya Güney Avrupa ülkelerine gazı, Ukrayna boru hattını kullanmadan veya “Mavi Akım”a ilintili yeni güzergahların geliştirilmesinde Türkiye’ye bağlı kalmadan sağlama olanağını vereceğini yazdı.



anka
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 15:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?