16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Hadımköy neden gözde oldu?

Tek Borsa dergisi bugün piyasaya çıkan sayısında emlakta kaçırılmayacak fırsat arayanlar için Hadımköy'ü mercek altına aldı.

Bölgede sanayi imarlı arsaların m2 fiyatı 70-150 dolar, depo imarlı arsaların fiyatı ise 30-100 dolar arasında.


Şehir merkezine yakınlığı ve arsa fiyatlarının İkitelli ve Güneşli'ye göre kısmen ucuz olmasıyla dikkat çeken çıkan Hadımköy, imalathane, fabrika ve depo kurmak isteyenlerin akınına uğruyor. Bölgede sanayi imarlı arsaların m2 fiyatı 70-150 dolar, depo imarlı arsaların fiyatı ise 30-100 dolar arasında.


Sanayi tesislerinin yavaş yavaş şehir dışına taşındığı İstanbul'da, artık şehrin içinde fabrika ve imalathane kurmak çok zor. Zaten fabrika kurmak isteseniz dahi boş arsa bulmanız imkansız. Şehrin merkezindeki OSB'lerin(Organize Sanayi Bölgesi)çoğu dolu. Boş olanların fiyatları ise çok yüksek. Bu sebeplerden dolayı sanayicilerin çoğu şehrin dışındaki bölgelere yöneliyorlar. Avrupa yakasındakiler için özellikle Hadımköy son dönemlerde öne çıkan cazip alternatifler biri. Çatalca'ya bağlı olan Hadımköy, Çorlu, Çerkezköy ve Silivri gibi sanayi tesislerinin yer aldığı bölgelerine göre daha daha yakın. Arsa fiyatları ise İkitelli, Güneşli ve Beylikdüzü gibi şehir merkezindeki yerlere göre kısmen daha ucuz. Arsa sıkıntısı da yok. Çok sayıda ve büyüklükte boş arsa var. Bu nedenle fabrika, imalathane kurmak isteyen birçok sanayici son dönemlerde Hadımköy'ün yolunu tutuyor.


Sanayicilerin gideceği sayılı yerden biri


Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, bölgede özellikle sanayi imarlı arsalara yoğun bir şekilde talep gösterildiğini belirtiyor. Soner, "Avrupa yakasında artık sanayicilerin gidebilecekleri yerler çok sınırlı. Avrupa yakasında İkitelli hariç, boş arsaları olan OSB kalmadı. İkitelli-Güneşli civarında ise fiyatlar çok yükseldi. Bu fiyatlarla sanayi tesislerinin kurulması imkansız hale geldi. Artık Kıraç ve Esenyurt haricinde Hadımköy, sanayicilerin gideceği tek adres" diyor.


Soner, fabrika ve depo imarlı arsaların rayiçlerinin Hadımköy Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve çevresinde 70-150 dolar arasında olduğunu belirtiyor. Soner'in söylediğine göre, Hadımköy'de konut imarlı arsaların m2 birim fiyatının 75-150 dolar civarında bulunuyor. Konut imarlı arsalara göre daha çok prim yaptığı için sanayi imarlı arsalara yatırım yapmanın daha mantıklı olduğunu söyleyen Soner, Hadımköy'ün yatırımcısına kazandırma potansiyeli yüksek bölgelerden biri olduğu görüşünde. Soner'e göre önümüzdeki 3-5 yılda bölgede ticari imarlı arsalar çok fazla prim yapacak.


Ataşehir örneğini veren Soner, dükkan-mağaza gibi ticari gayrimenkule yatırım yapacakların kazanacaklarını belirtiyor. Soner, "Ataşehir'dekinin benzerini Hadımköy'de de yaşayacağız. Ataşehir'de konut projeleri çoğalmadan önce dükkan tarzında birçok yerler vardı. O dönemler dükkana yatırım yapanlar çok kazandırlar. Aynı durum Hadımköy'de de yaşanacak" diye konuşuyor.


Arsa fiyatları katlanacak


Gema Gayrimenkul'den Ömür Temel de, yatırımcıların bölgeye depo, imalathane ve fabrika kurmak için Hadımköy'e yoğun bir talep gösterdiğinden sözediyor. Temel'in anlattığına göre bölgede özellikle metal, plastik, matbaa sektöründen birçok firma yer arıyor. İsim vermek istemeyen Temel, büyük lojistik firmanın kiralamak için bölgede depo aradığını söylüyor.


Hadımköy'de depolama alanları Yeşilbayır, fabrika ve imalathaneler ise genelde Ömerli bölgesinde bulunuyor. Şu an talebin en yoğun olduğu yerler ise buralar. Boş arsanın oldukça fazla olduğu bölgede bin m2'den başlayıp 20 bin m2'ye kadar değişen büyüklükte sanayi imarlı arsa bulmak mümkün. Depo alanları için ise 10-160 dönüm arasında değişen büyüklükte arasalar var.


Talebin etkisiyle Hadımköy'de sanayi tipi arsaların fiyatları da yükselmiş. Ömür Temel, sanayi imarlı arsa fiyatlarının yüzde 50 civarında arttığını ifade ediyor. Hadımköy'de şu an belediyenin 1/25.000'lik imar planlarından dolayı arsa imarları askıya alınmış durumda. Bölgedeki yatırımcıların gözü kulağı çıkması beklenen imar izninde. Emlakçıların beklentisi imar planının kısa sürede çıkacağı yönünde.


Yatırımcılara ellerini çabuk tutmalarını söyleyen Temel, "imar çalışmasının bitmesinin ardından bölgedeki arsa fiyatlarının katlanacak. İmarın çıkmasının ardından sanayi arsaları yüzde 50 prim yapacak. Şu an fiyatlar makul seviyede. Yatırımcılara sanayi arsaları ya da depo imarlı arsa almalarını öneriyorum" diyor. Temel, bölgede şu an konuta yoğun bir talep olmadığı için konut imarlı arsaların kazandırma potansiyelinin daha uzun vadeli olduğu görüşünde.


Spekülatif amaçlı yatırım yapan çok

Bölgede son dönemlerde gayrimenkul piyasasının oldukça hareketli olduğunu anlatan Arı Emlak'tan Ramazan Çam ise son bir yılda bazı yerlerde sanayi tipi arsaların fiyatlarında yüzde 100'lere varan artışlar olduğundan sözediyor.


Arı'ya göre, sanayi tipi arsaların fiyatının artmasının en önemli nedenlerinden biri spekülatif amaçlı yatırım yapanlar…

Arı, "Hadımköy'de imalathane, fabrika ve depo kuracak yatırımcıların yanı sıra spekülatif amaçlı yatırım yapanlar çok. Spekülatörler arsa satın alıp değerlenince de satıyorlar" diyor. Arı'nın söylediğine göre özellikle son iki ayda imar planının yakın zamanda çıkacağı beklentisiyle arsa fiyatlarında büyük artış olmuş. "Fiyatlar neredeyse yarı yarıya arttı" diyor. Arı, özellikle orta ölçekli sanayicilerin arsa fiyatlarının artması ihtimaline karşılık şimdiden sanayi arsası aldığını belirtiyor.


Arı, bölgede sanayi tipi arsaların m2 fiyatının 100-200 dolar depo imarlı arsaların m2 fiyatının ise 30-100 dolar civarında olduğunu belirtiyor.


Dolar düştü, depolara talep arttı


Arı, özellikle şu aralar doların düşmesinden dolayı ithalat yapacakların satın almak ya da kiralamak için yoğun şekilde depo alanı aradıklarını belirtiyor. Daha çok sanayi tesislerinin yer aldığı Hadımköy'de, TOKİ ve Kiptaş'ınkiler dışında dışında çok fazla konut yok. Arı'nın söylediğine göre son dönemlerde inşaat firmaları da bölgeye ilgi göstermeye başlamış. Arı, irili ufaklı birçok inşaat firmasının TOKİ'nin konut projelerinin bulunduğu Yassıören civarında konut projesi yapmak için arsa aradığını söylüyor.


Bölgede TOKİ'nin yaptığı konut projelerinde daire fiyatları genelde 120 bin YTL civarında. Buradaki projelerde dairelerin kiralık fiyatı ise yaklaşık 500 YTL. Arı, önümüzdeki dönemlerde sanayi tesisleri ve fabrikaların sayısının artmasına paralel olarak bölgede ikamet edenlerin sayısının artacağını ve konutlara talep olacağını bunun da emlak fiyatlarını yükseleceğini düşünüyor. Hadımköy'de arsaların prim yapma potansiyelinin çok fazla olduğunu söyleyen Arı, yatırımcılara arsa satın almalarını da tavsiye ediyor.

KEZBAN GEBETAŞ/TEK BORSA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 13:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?