22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Halkbank halka arz edilecek

Halkbank'ta ÖYK kararı tamam... Halkbank'ta, halka arz için Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı tamamlandı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ÖYK'nın dünkü tarihli kararıyla, Halk Bankası'ndaki kamuya ait hisselerin özelleştirilme kapsam ve programına alınmasına, Halkbank hisselerinin yüzde 25'ine kadar olan kısmının halka arz suretiyle özelleştirilmesine karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, halka arz işlemlerinin 2007 sonuna kadar tamamlanmasının da öngörüldüğü ifade edildi. Bu çerçevede ÖİB tarafından halka arz işlemleri için hazırlıklara en kısa zamanda başlanacağı vurgulanan açıklamada, ''Halka arz işleminin 2007'nin ilk yarısında tamamlanması hedeflenmektedir'' denildi.

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

Halk Bankası'nın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına yönelik ilk ÖYK kararı 15 Ağustos 2006 tarihinde yayınlanmış ve Banka'nın özelleştirme süreci başlamıştı.

Ancak, Danıştay 13. Dairesi, 6 Aralık tarihinde Halk Bankası'nın Hazineye ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına ilişkin ÖYK kararının yürütmesini ''ÖYK kararına dayanak alınan Bakanlar Kurulu kararını yetki yönünden hukuka aykırı bularak'' durdurmuştu.

Buna gerekçe olarak kamu bankalarının yeniden yapılandırılıp özelleştirilmesine ilişkin yasanın Bakanlar Kurulu'na verdiği sürenin dolmasının ardından yapılan 2,5 yıllık uzatmanın, zamanında yapılmaması gösterilmişti.

Bunun üzerine yeniden Meclis'te konuya ilişkin bir yasa çalışması yapılırken, kamu bankalarının özelleştirilmesi için tanınan ve 2005'te son eren 5 yıllık sürenin 10 yıla çıkarılmasına ilişkin Kanun 17 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşmış ve sorun çözülmüştü.
ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 14:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?