22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Halkbank'ta Unakıtan hızı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Halkbank özelleştirmesi ile ilgili yasanın onaylanmasını beklediklerini ifade ederek, onayın ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararı çıkaracaklarını söyledi. Unakıtan, kararı hızlı bir şekilde alıp, takvimi bir an önce başlatmak istediklerini bildirdi.

Unakıtan, Hilton Otel'de düzenlenen Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Halkbank özelleştirmesi konusunda yüzde 99,9 oranında herhangi bir değişiklik düşünülüp düşünülmediği sorusuna da Unakıtan, "Zannetmiyorum" karşılığını verdi.

IMF'ye verilen Niyet Mektubu'nda Halkbank özelleştirmesi ile ilgili Mayıs sonunun öngörüldüğüne dikkat çekilerek, özelleştirme sürecinin bu yıl içinde tamamlanıp tamamlanamayacağının sorulması üzerine Unakıtan, "Benim tahminim bu yıl içinde olur, o şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi. Unakıtan, Halkbank özelleştirmesinin öncelikler arasında yer aldığını belirterek, bu konuda prosedürde bir gecikme olmayacağını tahmin ettiğini söyledi.

"Mukimlik belgesinde beyan zorunluluğunu kaldırdınız, ilgili yönetmelik ne zaman çıkacak" şeklindeki soru üzerine, konuyla ilgili kişinin Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu olduğunu belirterek, kendisini, yanıt vermesi için yanına çağırdı.

Arıoğlu da konuya ilişkin yılbaşından önce sektörle toplantı yaptıklarını belirterek, hazırlıkları tamamladıklarını, yönetmeliğin bugün internet sitesinde yayımlanabileceğini söyledi.

"Bıyıklıların baskısıyla mı kaldırdınız bunu?" sorusuna Unakıtan, "Hangi bıyıklılar, bir bıyıklı ben varım işte. Osman Bey bıyıksız" şeklinde espriyle yanıt verdi. Bu arada söz alan Arıoğlu, "Haklı gerekçe söylediler. (Amerika'dan gelen fonlarda da bunu almakta sıkıntı oluyor) dediler. Bunun üzerine biz özellikle fonlarda ilgili kısmının kaldırılmasını, mukimlik belgesi aranmaması konusunda görüş verdik" dedi. Bakan Unakıtan da "Fonun mukimlik şartı nasıl olacak, olması imkansız. O şartlara da uygunluk sağlanması icap ediyor" dedi.

2006 bütçe uygulama sonuçlarının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine Unakıtan, giderlerin belli olduğunu, gelirler ile ilgili ise halen bazı kanallardan gelen bilgiler bulunduğunu belirtti ve bunlar netleştikten sonra açıklama yapılacağını söyledi.

Unakıtan, başka bir soruyu yanıtlarken de AB'deki müktesebatta "bir bankayı yerliler alabilir, yabancılar alamaz" gibi bir hükmün söz konusu olmadığını belirterek, "İkili düzenleme katiyen olamaz" dedi.

Bakan Unakıtan, bankacılık sektörü ile ilgili herhangi bir limit öngörüsü olmadığını söyledi. Unakıtan, Türkiye'de sermaye birikiminin az olduğunu, bu nedenle yabancı sermaye gerektiğini sözlerine ekledi.


aa
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 15:19:26
Güncelleme :11 Ocak 2007 Perşembe 16:15:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?