28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Hannover Messe'de hayal kırıklığı

Türkiyeli firmalar prestij için Hannover'e akın etti

Küresel krizden ağır darbe alan Türk sanayicileri, yeni pazarlar bulabilmek umuduyla dünyanın en büyük sanayi fuarı olan Almanya'daki Hannover Messe'ye akın etti. Fuar, küresel durgunluk nedeniyle geçmiş yıllara göre sönük geçti ama Türk işadamları, "En azından buraya gelerek prestijimizi koruduk. Kriz sonrası için ilişkilere yatırım yaptık" dedi.
20 Nisan'da kapılarını açan ve bugün sona erecek olan Hannover Messe'ye katılan Türk şirketlerinin sayısı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi. Türkiye 2008'de 133 firma ile Hannover Fuarı'na katılırken krizin derinleştiği 2009'da Hannover'e gelen Türk şirketi sayısı 192'ye çıktı. Türkiyeli sanayicilerin fuara olan ilgisi, kendisini fuar alanında kiralanan metrekarelerde de gösterdi. Geçen yılki fuarda 3711 metrekarelik alanda tanıtım yapan Türk firmaları, bu yıl 5680 metrekarelik alanda görücüye çıktı. Türkiye Hannover Messe'de "partner ülke" seçildiği 2007'de 10 bin metrekare üzerinde 326 firma ile temsil edilmişti.

Kriz Hannover'e de uğradı
Ancak geçen yıl 3.2 milyon iş bağlantısının yapıldığı fuar, bu yıl küresel kriz nedeniyle geçmiş yıllara oranla "sönük" geçti. Henüz ziyaretçi sayısına ilişkin resmi rakamlar açıklanmamış olsa da 61 ülkeden 6150 şirketin boy gösterdiği fuar alanlarının çoğunlukla boş kalması dikkat çekti. Fuara katılan Türk firmaları ise "Fuarda zaten bir durgunluk bekliyorduk. Yine de geldik, çünkü kriz sonrası için prestijimizi korumak zorundayız" diye konuştu.
6 yıldır hiç aksatmadan Hannover'e geldiklerini belirten Terbay Makine Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Baysak, "Ciromuzun yüzde 20'sini ihracat oluşturuyor. Ancak son 1 yılda yüzde 60-70 küçüldük, çalışan sayımız 400'den 180'e geriledi, günde sadece 2 gün çalışıyoruz. O nedenle burada kuracağımız iş ortaklıkları krizin bitmeye başladığı dönemde çok işimize yarayacak" dedi. "Moralleri bozarsak, evden dışarı çıkamayız" diyen Baysak, Batı'da kaybettikleri pazarlara karşı Libya, İran, Suriye gibi kapalı Doğu ekonomilerinde yatırıma hız verdiklerini kaydetti.

Türk firmaları 'prestij' peşinde
Körfez Döküm'ün sahibi Çağdaş Alan da geçen yıla kadar 30 ülkeye ihracat yaptıklarını, ancak bugün ihracat kapasitelerinin yüzde 35-40 düştüğünü söyledi. Küresel durgunluğun 2010 yılından sonra yatırım patlamasına dönüşeceğini öne süren Alan, "Şu anda siparişler azaldı, stokları eritiyorlar. Bu nedenle siparişlerin bir anda geleceğini düşünüyorum" dedi.
Torun Bakır Bölge Pazarlama Yöneticisi Orhan Oktay ise üretimlerinin yüzde 99'unu ihraç ettiklerine dikkat çekerek, Hannover Messe gibi fuarların kriz döneminde yeni bağlantılar kurmak için büyük önem taşıdığını vurguladı. Fuarların son yıllarda eskisi kadar rağbet görmediğini dile getiren Oktay, "Fuarın eski değeri kalmadı. Müşterinin ayağına gitmek lazım. 3-4 yıl önce fuarlar kalabalıktı şimdi azaldı. Fuarlar prestij oldu" diye konuştu.
Hidrolik boru bağlantı elemanları üreten Kurtman AŞ'nin ortaklarından Kenan Kurtöz de üretimlerinin yüzde 40'ını ihraç eden bir şirket olarak, kriz döneminde yüzde 60 küçüldüklerini belirterek "Özellikle Avrupa'da işlerimiz yüzde 50 düştü. ABD'de işler düzelince dünyada da düzelir. İspanyol Metala bizle çalışmak istiyor. Anlaşırsak bütün parçaları bizden alacaklar" şeklinde konuştu.

İş dünyasına gurbetçi köprüsü
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Hannover'e gelerek fuar ziyaretleri kapsamında Aşağı Saksonya Ekonomi Bakanı Philipp Roessler'le görüştü. Yalçıntaş, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türk ve Alman firmalarını ortak çalışma yapmak için bir araya getirmeye karar verdiklerini söyledi. İki ülke iş dünyasının bir araya getirilmesinde gurbetçilerin "köprü" görevi yapacağını dile getiren Yalçıntaş, "Projeyi Roessler'in aralıkta Türkiye'ye yapacağı ziyarete kadar netleştireceğiz. Böylece hem Türk hem Alman şirketlerinin ortaklıkları artacak hem de gurbetçilerimiz aracılık görevi ile kazanmış olacak" dedi.


1 milyon euroluk iş yapana Bentley bedava
61 ülkeden 6150 firmanın katıldığı Hannover Messe 2009, kriz nedeniyle yeni sipariş almakta zorlanan şirketlerin ilginç promosyonlarına da sahne oldu. Hollandalı Dutchi firması, 1 milyon euroluk sipariş veren tüm müşterilerine son model bir Bentley marka araba hediye edeceğini duyurdu ve bu arabayı kendi standı önünde sergileyerek, müşteri çekmeye çalıştı.

 

Referans
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 00:06:17
Güncelleme :25 Nisan 2009 Cumartesi 00:45:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?