22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Hava takside rekabet kızıştı

Türk işadamları, zamandan kazanmak için milyonlarca dolar ödeyip aldıkları özel jetlerini, saati 3-5 bin dolar arasında değişen fiyatlarla kiralayarak bir taşla iki kuş vurma işini sevdi. 

“Uçak alanda boş durmaz. Motorlarının çalışması ve periyodik olarak uçması lazım” kuralının bir gereği olarak, üçüncü şahısların hizmetine sunulan uçaklar, patronlar için adeta yeni bir gelir kapısı oldu.

Son olarak Atasay’ın sahibi Cihan Kamer’in ETIRC ile ortaklık yaparak 120’si kesin 180 adet küçük Eclipse 500 tipi jetle hava taksi hizmeti vermek için adım attığı bu alanda yeni jetler devreye girmeye hazırlanıyor.

Hüsnü Özyeğin’in sahip olduğu Fiba Havacılık, Hawker 800XPi jetle uçuyor. Şirket, siparişini verdiği Bombardier’in imalatı Challenger 605 tipi geniş gövdeli iş jetini bekliyor. Challenger 605’in Türkiye’deki ilk kullanıcısı ise Ömer, Demir ve Yalçın Sabancı’nın ortak kurduğu ve bu ay içinde hizmete girmesi planlanan Döysa Havacılık olacak. Koç Holding, Mustafa Koç ve diğer aile fertlerinin kullandığı ve ticari olarak da hizmete sunduğu Falcon 2000 tipi özel jeti değiştirmeyi planlıyor. Şu anda iki uçağı ile hizmet veren Arkasair yeni siparişi Challenger 300’ü bugünlerde filosuna katacak. Şirket, Eylül ayında yeni bir uçağın siparişini de verecek.

Devlerin hepsinin var 

Türk iş dünyasında Koç’tan Enka’ya, Çukurova’dan Limak’a, Nurol’dan TAV’a, Doğan Holding’den Arkas Holding’e sayılı holdinglerin hemen hepsinin havacılık şirketi ve özel jeti bulunuyor. Patronlar, ağırlıklı olarak yolcu kapasiteleri 4 ile 12 arasında değişen Challenger, Cessna, Hawker, Falcon, Learjet tipi özel iş jetleri 2.5 milyon dolardan başlayıp 25 milyon dolara kadar çıkan fiyata satın alıyor. Bu jetlerin kiralarına gelince...

Koç Holding bünyesindeki Setair Hava Taşımacılığı, Falcon-2000 modeli bir uçak ile Sikorsky S-76C+ modeli bir helikopter ile hizmet veriyor. Uçağın bir saatlik kirası 5 bin dolar artı KDV iken, helikopterde bu rakam 3 bin 250 dolar. Ağırlıklı olarak çok zengin Ruslar’a hizmet veren ancak Ortadoğu ülkelerinden de hatırı sayılır müşterisi olan Arkasair, Moskova-Antalya hattı için 26 bin dolar ücret alıyor. Doğan Holding’in 2000 yılından bu yana ticari olarak uçuş yapan şirketi Doğan Havacılık’tan 4 bin 500 dolar artı KDV’ye Falcon 2000EX jeti kiralamak mümkün.

Kimin ne marka jeti var?

Mustafa Koç
Falcon 2000

Hüsnü Özyeğin
Hawker 800XPi

Hamdi Akın
Hawker 800XPi

Şarık Tara
Beechjet 400 A

Ömer Dinçkök
Falcon 900 B

M. Emin Karamehmet
Learjet 60

Aydın Doğan
Falcon 2000EX

Abdülkadir Konukoğlu
Hawker 800XPi

Nurettin Çarmıklı
Beechjet 400 A

Fettah Tamince
Learjet 60

Lucien Arkas
Learjet 60, Challenger 604

Celal Aras
Robinson-44

Turgay Ciner
Falcon 2000

Ömer-Demir-Yalçın Sabancı
Challenger 605

Menüde 50 gramı 450 eurodan havyar var 

Patronların kiraladığı jetlerle ister Türkiye’den dünyanın dört bir yanına uçabilir, ister Avrupa veya ABD’de yer bildirerek uçağın sizi almasını sağlayabilirsiniz. Ancak VIP olarak nitelendirilen bu tip uçuşlarda fatura biraz kabarıyor. Örneğin adını vermek istemeyen bir havacılık şirketi, Almanya-Hindistan için bir işadamını 100 bin dolara uçurmuş. Bir başka şirket, Kıbrıs Rum Kesimi’ne gitmek isteyen yolcusu için Yunanistan’dan başka bir jet kiralamış. Bu jetlerde yolcuların konforu için de her detay düşünülüyor. Onbinlerce dolar kira ödeyen bir müşteriye yolculukta yemek için 50 gramı 450 euro olan havyar da veriliyor.


Vatan
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2007 Pazartesi 08:49:53
Güncelleme :4 Haziran 2007 Pazartesi 09:22:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?