16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Havayollarında dolandırıcılık

Dünya çapındaki 180 havayolu şirketinin katıldığı bir araştırma, şirket içinden ve dışından kaynaklanan dolandırıcılık olaylarının havacılık sektörüne küresel düzeyde yıllık maliyetinin 600 milyon dolara ulaştığını ortaya koydu.

Deloitte firmasının Uluslararası Havayolu İç Denetçiler Birliği ile hazırladığı "2006 Havayolu Dolandırıcılık Araştırması" yayımlandı.

Dünya çapındaki 180 havayolu şirketinin katıldığı araştırmada, "şirket içinden ve dışından kaynaklanan dolandırıcılık olaylarının sektöre küresel düzeydeki yıllık maliyetinin bir önceki araştırmanın yapıldığı 2000 yılından bu yana 5 kat artarak, 600 milyon dolara ulaştığı"na yer verildi.

Katılımcı havayolu şirketlerinin yüzde 79'unda son bir yılda dolandırıcılık olayı yaşandığı belirtilen araştırmada, havayolu şirketlerinin dolandırıcılık yüzünden ortalama olarak yılda 3 milyon dolar kaybettiği değerlendirmesi yapıldı.

Araştırmada, dolandırıcılık alanında en ağır darbeyi ekonomik havayolu şirketlerinin aldığı bilgisine yer verildi.

Araştırma, en çok uygulanan dolandırıcılık yöntemleri arasında "sahte veya çalıntı biletlerin kullanılması, kargo hırsızlığı, sahte kayıp bagaj bildirimleri, uçuş mili suiistimali ve karşılıksız çeklerin bulunduğu" ortaya konulurken, şirketlerin en büyük kaybı ise "kredi kartı dolandırıcılığı yüzünden yaşadığı"na yer verildi.

Araştırmada, kredi kartı dolandırıcılığının havayolu sektörüne maliyetinin yılda 100 milyon dolar olduğu tespit edildi.

En sık rastlanan dolandırıcılık türünün, uçuş mili suistimali olduğunu gösteren araştırma, akrabalarının ve dostlarının hesabına uçuş mili geçiren havayolu çalışanlarının sayısında da artış görüldüğünü ortaya çıkardı.


aa
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 14:00:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?