19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Hazine borcunun yarısı bankalara

Hazinenin iç borçlarının yüzde 50.7'yle büyük bölümünün bankalara olan borçlardan kaynaklandığı belirlendi. Yabancılara olan "iç borç" ise stokun yüzde 10.6'sı kadar bir büyüklük oluşturdu.


Hazine Müsteşarlığı, iç borç stokunun alıcılara göre dağılımını belirledi. Eylül sonu itibariyle yapılan hesaplamalara göre borç stokunu oluşturan tahvil ve bonoların büyük bölümüne bankacılık kesimi sahip bulunuyor. Eylül sonunda 250 milyar YTL düzeyinde bulunan iç borç stokunun yüzde 25.5'le büyük bölümü kamu bankalarına olan borçlardan kaynaklanırken, özel bankalara olan borçların payı yüzde 22.2, yabancı bankalara olan borçların payı ise yüzde 2.4 olarak hesaplandı. Kalkınma ve yatırım banklarındaki iç borçlanma kağıtlarının payı ise yüzde 0.6 düzeyinde kalıyor. Böylece bankaların borç stoku içerisindeki payı yüzde 50.7 düzeyine yükseldi.

Bankaların elindeki tahvil ve bonolar 2004 yılı sonunda iç borç stokunun yüzde 45.4'ü, 2005 yılında da yüzde 47.6'sı kadar bir büyüklük oluşturmuştu.

Bankların iç borç stoku içerisindeki payı artarken bankacılık dışı kesimin payının ise azaldığı gözleniyor. Türkiye'deki gerçek ve tüzel kişilerle, yabancılar ve menkul kıymet yatırım fonlarının oluşturduğu bankacılık dışı kesimin elindeki iç borçlanma kağıtlarının iç borç stoku içerisindeki payı yüzde 45.5'ten yüzde 42.6'ya geriledi. Banka dışı kesime olan borçların borç stoku içerisindeki payı 2004 yılında ise yüzde 46.8 olarak gerçekleşmişti.

Bankacılık dışı kesim içerisinde yer alan gerçek kişilere olan borçlar iç borç stokunun yüzde 10.2'sini, tüzel kişilere olan borçlar stokun yüzde 17.7'sini, menkul kıymet yatırım fonlarına olan borçlar stokun yüzde 4'ünü oluşturdu. Yabancıların sahip olduğu iç borçlanma kağıtları ise stokun yüzde 10.6'sını meydana getiriyor.

Bu arada iç borç stokunun yüzde 6.8'i ise Merkez Bankasındaki iç borçlanma kağıtlarından oluşuyor.




ANKA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 09:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?