28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Hazineden teşvik açıklaması

Aracı Bankalara bu güne kadar aktarılan kaynaklar, hangi teşvik belgeli yatırımlara, ne tutarda kredi kullandırıldığı ve kredi geri dönüşlerine ilişkin bilgilerin, Hazine Müsteşarlığı ve aracı bankalar nezdinde en detaylı biçimde derlenerek, izlendiği ve denetlendiği bildirildi. 

Hazine Müsteşarlığı, günlük bir gazetenin dün ve bugünkü baskısında ''138 Milyon YTL'lik Kayıp Teşvik Skandalı'' başlıklı haberde yer alan iddialara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 

Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün, 1992 yılından itibaren özellikle küçük ve orta boy işletmelerin yatırım ve işletme finansmanının desteklenmesi amacıyla, bütçe kaynaklı kredi uygulamasını aracı bankalar (T. Halk Bankası, T. Kalkınma Bankası, T. Vakıflar Bankası, T.C. Ziraat Bankası ve T. Sınai Kalkınma Bankası) kanalıyla yürüttüğü hatırlatılan açıklamada, bu çerçevede, teşvik belgeli yatırımcıların Bakanlar Kurulu kararlarıyla belirlenen aracı bankalara müracaat ettiği, aracı bankaların da bankacılık esas ve usullerine uygun olan projeler için bütçe kaynaklı kredi kullandırdığı belirtildi. 

Aracı bankalara kullandırdıkları krediler karşılığında aktarılan kaynakların bütçe gider hesaplarına kaydedildiği belirtilen açıklamada, aracı bankaların ilgili mevzuat hükümleri uyarınca, kredilere ait anapara taksit ve faizlerini tahsil ettiği ve bu tutarları genel bütçeye gelir yazılmak üzere Merkez Saymanlık hesabına yatırdıkları bildirildi. 

Açıklamada, uygulamanın mevzuat çerçevesinde yürütülmesi ile ilgili denetimlerin de Hazine Müsteşarlığı denetim birimlerince yerine getirildiği belirtilerek şöyle denildi: 

''Bu uygulama kapsamında bu güne kadar aracı bankalara aktarılan kaynaklar, hangi teşvik belgeli yatırımlara, ne tutarda kredi kullandırıldığı ve kredi geri dönüşlerine ilişkin bilgiler Hazine Müsteşarlığı ve aracı bankalar nezdinde en detaylı bir biçimde derlenmekte, izlenmekte ve denetlenmektedir. 

Sayıştay Raporu'nda bu konu ile ilgili dikkat çekilen husus, esas olarak bütçe kaynaklı kredilere ilişkin işlemlerin muhasebeleştirme yöntemi ile ilgilidir. Buna rağmen, konu gerçek çerçevesinin dışına taşınarak kamuoyu yanlış bilgilendirilmektedir. 

Belirtildiği gibi, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca bütçe kaynaklı kredilere ilişkin işlemler, bütçe gelir-gider hesaplarına kaydedilmektedir. Bu uygulama on beş yıldan beri bu şekilde yürütülmektedir.Sayıştay Raporu'nda bu hesapların tek hesapta bulundurulması ve izlenmesi istenmiştir.''
A.A.
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2006 Pazar 20:24:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?