22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Hedef güneşten elektrik'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, hükümet olarak bundan sonraki hedeflerini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler, hükümet olarak bundan sonraki hedeflerinin güneş enerjisinden elektrik üretmek olduğunu açıkladı. Güler, "Bu alanda da Koç'un Koçluk ve takım kaptanlığı görevini yapması lazım." dedi.


Tüpraş İzmit Rafinerisi'nde kükürtsüz motorin ve yüksek oktanlı benzin üretimini sağlayan Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi'nin açılışı yapıldı. Rafineride düzenlenen açılışa Bakan Güler'de katıldı. Elektriğe yapılan zamma değinmeyen Bakan Güler, hükümetin enerji alanındaki hedeflerini açıkladı.

Enerji konusunda önemli adımlar attıklarını aktaran Güler şöyle konuştu: "Bundan sonra enerji sektörünün diğer dallarında yenilikler yapıyoruz. Bunlardan birincisi yenilenebilir enerji, çevre dostu yatırımlar. Biz bu yatırımlardan jeotermali harekete geçirdik. Rüzgar alanında bizleri de hayrete düşüren bir atılım gerçekleşti. Buna rüzgar haritasının oluşturulması büyük katkı sağladı. Bundan sonra hedefimiz güneş enerjisi. Güneş enerjisi konusunda da Koç'un Koçluk görevini, takım kaptanlığı görevini yapmasını istiyoruz. Güneş enerjisinden sadece ısınmak için değil, su ısıtmak için değil, elektrik üretiminde de kullanmamız gerekiyor."

Açılışta konuşan Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ise Koç Topluluğu'nun hızlı ve karlı büyüme vizyonu ile dünyanın lider şirketlerinden biri olma yolunda kararlılıkla ilerlediklerini söyledi. Kendilerine ve Türkiye'nin geleceğine duydukları güvenle hedeflerini her geçen gün yükseltiklerini belirten Koç şöyle konuştu: "Koç topluluğu olarak en çok gurur duyduğumuz husus, ülkemiz sanayisinin ve hizmet sektörünün temel girdilerinden olan enerjinin ana üreticisi konumunda olmamızdır. Bugün ülkemizde olduğu gibi dünyada da en önemli konu enerji talebinin karşılanabilmesidir. Yoğun bir biçimde yaşlanmakta olan birçok uluslararası anlaşmazlığın ve savaşın temnel nedeninin enerji kaynaklarına sahip olabilmek yada kontrol edebilmek arzusundan kaynaklandığını biliyoruz. Ülkemiz son yıllarda, stratejik coğrafi konumu, uygun maliyet yapısı ve yüksek üretim kalitesi ile önemli bir üretim ve tüketim merkezi haline geldi."


Biodizel kullanma oranı 2020 yılında yüzde 4.5 olur

Açılışta konuşan Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut da tüketilen enerji yapısına değindi.

Benzin ve fuel oil fazlasına karşın başta motorin olmak üzere jet ve LPG açığının olduğunu açıklayan Erkut, gelişen talep yapısı dikkate alınarak, mevcut rafinerilere yapılacak ilave üniteler ile fuel oil'in motorine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Erkut şöyle konuştu: "Alternatif yakıt olarak biyo yakıtlar günümüzün en önemli konularından biridir. Ancak, 2007 yılında taşımada kullanılan motorinin sadece yüzde 1'i biodizel ile karşılanırken, bu oranın 2020 yılında en fazla yüzde 4.5'e çıkması beklenmektedir."


Ünite 390 milyon dolara mal oldu


Tüpraş'ın Avrupa Birliği standartlarında ürün üretimi için sürdürdüğü 2.2 milyar dolarlık ana yatırım planın önemli bölümünden bir olan İzmit Rafinerisi Dizel Kükürt Giderme ve Yeni Reformer Ünitesi'nin devreye girmesi ile halen AB standardı olan 50 ppm'in altında 10 ppm motorin üretildi. Kullanılan yeni teknoloji ile düşük kükürt içerikli daha temiz ve çevreci motorin ile daha yüksek oktanlı benzin üretimi sağlandı.

Ünitenin devreye girmesiyle birlikte Tüpraş'ın düşük kükürtlü motorin üretme kapasitesi yılda 2.5 milyon ton, bnezin üretim kapasitesi ise 1 milyon ton arttı. Türkiye'de kullanılan yüksek kükürt içerikli motorinlerin kullanımından tamamen düşük kükürtlü motorin kullanımına geçilmesiyle atmosfere bırakılan kükürtdioksit emisyonları yaklaşık 700 kat azalarak, yılda 84 bin tondan 120 ton düzeyine inecek. 196 milyon dolar dış kredi olmak üzere, toplam 390 milyon dolara gerçekleşen yatırım, şirkete 150, devlete ise 780 milyon olmak üzere yılda yaklaşık 1 milyar dolar katma değer yaratacak. Projenin gerkeçleşmesinde ana yüklenici İspanyol Tecnicas Reunidas ile Alarko-Akfen Konsorsiyumu görev aldı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 15:59:29
Güncelleme :8 Kasım 2007 Perşembe 16:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?