22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Her bin araçtan 14'ü bize ait

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 2006 yılında dünyada her bin araçtan 14'ünün Türkiye'de üretildiği, Türkiye'nin otomotivde dünyada 16'ncı, Avrupa'da ise 8'inci sırada bulunduğunu belirterek, "Otomotiv sektörü Türkiye'nin gurur kaynağı" dedi. Türk Traktör'ün 500 bininci traktörün üretimi dolayısıyla bir tören düzenledi.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 500 bininci traktörü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesine hediye etti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ülkelerin önemli gelişmişlik göstergelerinden birinin sanayi mallarındaki üretim ve ihracat kapasitesi olduğunu belirtti. Türkiye'de 2006 yılında yaklaşık 1 milyon araç üretildiğini belirten Çağlayan şöyle devam etti.

Otomotiv sektörünün bu anlamda Türkiye'nin gurur kaynağı olduğunun altını çizen Çağlayan, '2006 yılında dünyada her bin araçtan 14'ü Türkiye'de üretildi. Otomotiv sektöründe dünyada 16'ıncı, Avrupa'da ise 8'inci sıradayız' dedi.

-ARAÇ ÜRETİMİ YÜZDE 8 ARTTI

Türkiye'de 2006 yılında yaklaşık 1 milyon araç üretildiğini belirten Çağlayan, 2006 yılının 10 aylık döneminde ise araç üretiminde geçen yıla oranla yüzde 8'lik bir artış yaşandığını kaydetti. Türkiye'yi otomotivde lider ilk 5 ülke arasına sokmayı hedeflediklerini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin ilk 5 ülke arasına girmemesi için hiçbir engelin olmadığını söyledi.


Çağlayan, Türk otomotiv sektörünün son yıllarda önemli aşamalar kaydettiğini vurgulayarak, son 3 yılda ihraç edilen traktör sayısının ithal edilen traktörden fazla olduğunu dile getirdi. Traktör ihracatından 2006 yılında 146 milyon dolarlık gelir elde edildiğinin altını çizen Çağlayan, ekonomik büyümenin motorunun yatırım olduğunu ifade etti. Çağlayan, yatırımları ise ihracattın ve iç dinamiklerin harekete geçirdiğini belirtti.

-TARIMDA YETERİNCE GELİŞEMEDİK

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, traktör sanayinde yaşanan gelişmelere rağmen tarım sektöründe aynı ölçülerde gelişme sağlanamadığına dikkat çekerek, 'Tarım sektörümüzün geçen yarım asırlık sürede yıllık ortalama büyümesinin yüzde 1'de kalmış olması düşündürücüdür. Karşı karşıya olunan bu tablonun iyileştirilmesi için sektörün tüm temsilcilerinin ve paydaşlarının hangi hataları yaptıklarını sorgulamaları büyük önem taşıyor' diye konuştu.

-TAKLİTTEN YARATICILIĞA GEÇİLMELİ

Bütün iş alanlarında olduğu gibi tarımda da başarının anahtarının global bir vizyona sahip olmaktan geçtiğini belirten Koç, diğer üretim alanlarında olduğu gibi, tarımda da üretim anlayışının gelenekten geleceğe, yerelden küresele, taklitten yaratıcılığa taşınması gerektiğini söyledi.
Koç, kırsal kalkınmanın sadece tarımsal gelişme olarak algılanmaması gerektiğine işaret etti.

-CİROMUZUN YÜZDE 50'SİNİ İHRACATAN SAĞLAYACAĞIZ

Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, hızlı ve karlı bir büyüme ile Avrupa ve dünyanın önde gelen şirketlerinden biri, gerçek anlamda küresel bir topluluk olmayı hedeflediklerini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: ' Bu hedefe ulaşmak için, otomotiv sektörünün de içinde bulunduğu ana iş kollarımızı ve benimsediğimiz temel ilkeleri belirledik. Rekabet gücüne sahip olduğumuz, tüketiciye yakın olan sektörlere odaklanacağız. Ciromuzun en az yüzde 50'sini yurt dışından elde edeceğiz. Marka ve teknoloji gücümüzü artıracağız.'

-TÜRKİYE'NİN TRAKTÖR PARKI ÇOK ESKİ

Türkiye traktör parkının çok yaşlı olduğunu vurgulayan Bulgurlu, halen parkta, Türkiye koşulları için azami ömür sayılan 20 yaşın üzerinde 400 binden fazla traktör bulunduğunu söyledi. Bulgurlu, 'Tarım kesiminde, kişi başına gelirin düşüklüğüne bağlı olarak, bir türlü hurdaya çıkarılamayan bu traktörler, yeni traktör talebini baskılamaktadır. AB fonlarınca İspanya'da uygulanan yenileme planına benzer bir model ile parkımızdaki teknik ve ekonomik ömrünü doldurmuş traktörlerin hurdaya ayrılması sağlanmalıdır' dedi.
Bulgurlu, standartlara uymayan Uzakdoğu ve özellikle Çin'den olabilecek ihracat atağının da traktör sanayisini olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

ANKA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 08:50:10
Güncelleme :10 Kasım 2007 Cumartesi 08:49:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?