16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Herkes rüzgâra kapıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak için dün aldığı ‘lisans başvurularının’ toplam tutarı 156 milyar YTL’ye, toplam kurulu güç ise Türkiye’nin mevcut toplam elektrik enerjisi kurulu gücünün iki katına yakın olan 78 bin megavata (MW) ulaştı. Başvuru yapanlar arasında BP, Sanko, Iberdrola, Hüsnü Özyeğin gibi önemli yatırımcılar da bulunuyor. EPDK’ya başvuru yapanlar arasından çantacı diye tabir edilen ve ciddi olmayan firmaları ayıklamaya çalışıyor. Türkiye’nin rüzgâr potansiyeli de toplam 40 bin megawatt civarında. Dolayısıyla yapılan başvurularda aynı bölgeye birçok şirket başvurmuş durumda. En çok rüzgâr lisansı başvurusu yapılan bölge ise Türkiye’de rüzgâr enerjisi açısında en uygun bölge olan Çeşme. Bu bölgede 3 bin megawattlık potansiyel bulunuyor. Sanko Holding bu bölgedeki rüzgar lisanslarının tamamı anlamına gelen 3 bin MW için başvurdu.

EN POPÜLER YER ÇEŞME

Diğer birçok şirketin de bu bölgeye başvuru yaptığı öğrenildi. Öte yandan rüzgâr enerjisine bu danli büyük başvuru yapılmasının altında yatan en önemli nedenlerder birisi de büyük ve ciddi yatırımcıların çantacı tabir edilen ve lisans ticareti yapan kişilerden bıkmış olması. Büyük şirketler yatırım yapmayı düşündüklere bölgelerdeki lisansların tamamı için başvuru yaparak bu sorunu aşmaya çalışıyorlar. EPDK Başkanı Yusuf Günay ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Artık bu rüzgârın önünde kimse duramaz. Beklediğimizin çok üzerinde bir başvuru ile karşılaştık’’ dedi. EPDK Başkanı Günay, önceki günkü lisans başvurularının ardından, gece boyunca dosyaların incelendiğini söyledi.

BEKLENTİMİZİN ÜSTÜNDE

Türkiye’nin rüzgâr kurulu gücünün 180 MW’ye ulaştığını ifade eden Günay, “Bir ülkede Türkiye’nin tüm kaynaklardan oluşan toplam kurulu gücünün iki katı oranında rüzgâr yatırımı başvurusu yapılması şaşırtıcı gelebilir. Özel sektörle görüşmelerimize göre çok yüksek bir talep öngörümüz vardı. Ancak beklediğimizin çok üzerinde bir başvuru ile karşılaştık” dedi.

Rüzgârın önünde kimse duramaz

YUSUF Günay yatırımcıları aralarında sadece karada değil denizde de rüzgârdan elektrik üretmek için tüm çalışmalarını yapanlar olduğunu belirterek “Başvuru aşamasında 780 milyon YTL’lik teminat mektubu verdiler. Bu başvurular ve şirketlerin hazırlıkları gösteriyor ki artık (bu yatırımcılar gayriciddi) demek kadar abesle iştigal bir iş olamaz. Bu rüzgârın önünde kimse duramaz” diye konuştu.

Yatırım yapmaya istekliler

TÜRK özel sektörünün enerjide yatırım yapmaya çok istekli olduğunu kaydeden Günay, doğal gaz, kömür ve hidrolik yatırım başvuruları da dikkate alındığında özel sektörün Türkiye’nin arz güvenliğini sağlayacak, kaynak çeşitliliğini yapacak ve yerli kaynakları devreye alacak durumda olduğunu vurguladı. Günay, EPDK, bu başvuruları en kısa sürede sonuçlandırmak için çalışmalı ve tüm kurumlarla birlikte bir yöntem geliştirerek aynı bölge için başvuru yapan şirketlerden kime lisans verileceği ile ilgili seçimi yapmalıyız’’ dedi.

‘Başvuranlar ciddi şirketler’

MEVCUT elektrik iletim altyapısı ile aynı bölge için çok sayıda başvuru yapılmış olması dikkate alındığında, bu başvuruların tamamının yatırıma dönüşeceğini söylemenin mümkün olmayacağını belirten EPDK Başkanı, “Başvuruların önemli bir kısmını, dünyanın en büyük enerji şirketleri ile ülkemizde işleri olan çok köklü kurumlar yaptı. Bu şirketlerin önemli kısmı rüzgar ölçümlerimi yapmış, kredisini temin etmiş hatta türbin siparişi verip planlamasını yapmış ciddi şirketler’’ dedi.

Evrim ERGİN/akşam/ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2007 Cumartesi 11:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?