29
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Hissettiğimiz sadece sıcaklık

Ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecinin kapıda olduğunu ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bizim hissettiğimiz henüz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığıdır" dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen 7. Sanayi Kongresi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük'ün katılımıyla başladı.

Kongrede konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel mali krize Türkiye'nin, güçlü bir kamu maliyesi, sağlıklı bir bankacılık sektörü ve etkili bir kurumsal denetim-düzenleme çerçevesiyle yakalandığını, bu sayede 1994 ve 2001'de yaşanıldığı gibi bir yıkımın ortaya çıkmadığını kaydetti.

Mevduatın krediye dönüşüm oranının, 2003 sonunda yüzde 43 iken, bu yılın Eylül ayında yüzde 89'a ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Yani elimizdeki kaynağı zaten kullanıyoruz. Her yıl istihdam piyasasına giren 700 bin gencimize iş bulabilmek için ise en az 50 milyar dolar yatırım yapmamız gerekiyor. Bu yüzden büyümenin ve istihdam artışının sürmesi için dış kaynak teminine devam edilmesi gereklidir. Küresel finansal kriz yüzünden dün kredi alınan kaynakların bugün ortadan kaybolması veya kredi verecek
durumda olmaması, bankalarımızın ve reel sektörün yurt dışından kredi teminini zorlaştırmaktadır. Buna paralel olarak yurt içindeki bankaların da kredi verme standartlarını sıkılaştırdıklarını ve dolayısıyla ticari kredi miktarının azalmasını kaygıyla gözlemlemekteyiz" dedi.

2002-2007 döneminde yıllık ortalama yüzde 6,9 oranında artan imalat sanayi üretiminin, bu yılın Ağustos ayında yüzde 5,8, Eylül ayında ise yüzde 6,4 azaldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Sonuçta bugün kapımıza kadar dayanan, ciddi bir ekonomik yavaşlama sürecidir. Altını bir kere daha çiziyorum bizim hissettiğimiz henüz yangının ateşi değil, alevinin sıcaklığıdır" şeklinde konuştu.

Piyasaları rahatlatmak, üretimi ve istihdamı korumak ve faizleri
düşürmek için ekonomik güveni ve istikrarı kuvvetlendirmenin önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, Hükümet'in tedbir paketi hazırlama çalışmalarını olumlu karşıladıklarını ve bu yöndeki adımların daha da
hızlandırılmasını beklediklerini söyledi.

Büyümenin daha da yavaşlayacağı önümüzdeki dönemde mikro reformların daha önemli hale geldiğini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Büyümenin lokomotifi özel sektör olduğuna göre, özel sektörün üzerindeki yüklerin hafifletilmesi, aslında krizin olumsuz etkilerine karşı doğrudan tedbirler almak anlamına geliyor. Ekonomideki verimlilik artışlarının sürekliliğini sağlayacak ikinci nesil reformlara devam edilmelidir" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, "Demokrasinin kalitesini artırmadan güçlü ekonomiye ulaşılamayacağını her platformda dile getirdik. Bunun başlangıcı, Türkiye'nin yeni bir anayasa yapmasına bağlıdır" dedi.

Kalkınma ve zenginleşmenin ancak özel sektör eliyle olacağını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bunları yapmadan, siyasi partiler ve seçim yasasını değiştirmeden, kayıt dışı ekonomiyi kayıtlı ekonomiye geçirmeden biz nasıl katılımcı demokrasiden bahsedebiliriz? Katılımcı demokrasinin olabilmesi için başta anayasa, siyasi partiler, seçim yasası ve buna bağlı olarak kayıtlı ekonomiye geçmek lazım ki o zaman kamu-özel sektör aynı platformda yan yana oturduğu zaman herkes sorununu dile getirebilme rahatlığı içinde, bu platformlarda dile getirmesi lazım. Yoksa siz istediğiniz kadar mekanizmalar kurun, istediğiniz kadar geliştirin. Sistemin çivisi çıkmışsa, sistemin her tarafı defo doluysa, biz hangi demokrasinin kalitesinden bahsedebiliriz? Aspirin metotlarıyla demokrasinin kalitesini artıramayız. Onun için işe bir bütün olarak bakmak lazım" dedi.
Küresel ekonomideki yangın söndüğünde her şeyin kaldığı yerden devam edeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu yüzden bu süreci mümkün olduğunca az hasarla atlatması gerektiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 16:22:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?