20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Hortumu kestik feryat ediyorlar!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yolsuzluk konusunda yıllardır hep kamu görevlilerinin konuşulduğunu belirterek, kayıt dışı ekonominin, kayıt dışı istihdamın da bir tür yolsuzluk olduğunu söyledi.

“Türkiye’de Yolsuzluğun Önlenmesi İçin Etik Projesi Konferansı’na” katılan Bşbakan Recep Tayyip Erdoğan, sermayenin küreselleşmesiyle birlikte yolsuzluğunda küresel bir boyut kazandığını, bu soruna karşı küresel mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Yolsuzluğun ekonominin genel durumuyla birebir alakalı olduğunu dile getiren Erdoğan, “Türkiye’de ekonominin dengelerinin bozulduğu, sarsıldığı dönemlerde
yolsuzluk iddialarının da en üst seviyelere çıkmış olduğunu görüyoruz" dedi.

Yolsuzluğun sadece geri kalmış ülkelerin, ekonomik kriz yaşayan bölgelerin sorun olmadığına dikkat çeken Erdoğan, yolsuzlukla, toplumsal ve kültürel yozlaşma arasında doğrudan bir ilişki olduğunu ifade etti.

Yolsuzluğun, ekonomik kalkınmayla, demokratikleşmeyle, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesiyle, diplomasiyle ve sosyal ilerleme ile tamamen paralel süreç izlediğinin altını çizen Erdoğan, demokrasinin yara aldığı, yasakların yaygınlaştığı, insan hak ve özgürlüklerinin kısıtlandığı iç ve dış politikada başarısızlıkların yaşandığı bir ortamda sosyal yapının da yozlaştığını ifade etti.

YOZLAŞMA EKONOMİDEKİ KÖTÜ GİDİŞİ ATEŞLİYOR

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Devletin vatandaşına güven duymadığı, vatandaşın devletine, hükümetine, siyasete ve siyasetçiye güven duymadığı, kurumlarla vatandaşlar arasında güven bunalımının oluştuğu bir ortamda yozlaşma ve yolsuzlukta kaçınılmaz olacaktır. Vergi mükellefi vergisinin nereye harcandığını, nasıl harcandığı konusunda tereddüt içinde olursa bu ortamda vergi toplamak mümkün olabilir mi? Yatırımın, üretimin, istihdamın
üzerine çok ağır yükler yüklüyorsunuz. Kestiğiniz bu vergileri yeniden hizmet olarak çalışana işverene döndürmüyorsunuz. Böyle bir ortamda yatırımın, üretimin, istihdamın artmasından söz edebilir misiniz? Nitekim, yakın geçmişimize baktığımızda ekonomideki kötü gidişin yozlaşmayı, yozlaşmanın da ekonomideki kötü gidişi ateşlediğini gördük.”

ARPALIK KAVRAMINI LÜGATTAN ÇIKARDIK

Özelleştirmelerle ilgili eleştirilere yanıt veren Erdoğan, Türkiye’nin 1984-2002 yılına kadar toplam 8 milyar dolarlık özelleştirme yaptığını anımsatan Erdoğan, son 5 yılda ise 25.5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını söyledi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı özelleştirmelerin de dahil edilmesiyle yapılan miktarın 40 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Erdoğan, “İlgili ilgisiz, bilen yada bilmeyen kalkıyor özelleştirme uygulamalarını eleştiriyor. Ömrünü tamamlayan kurumlar, devlete katkı sağlamaktan çok yük olmaya başlıyor. Ekonomideki gelişmelere ayak uyduramayan kuruluşların devlete nasıl bir yük getirdiğini sorgulayan yok. Biz bu hortumları kestik. Arpalık kavramını bu ülkenin lügatinden çıkardık. İltimas ve kayırmacılığı ortadan kaldırdık diye feryat ediyorlar” diye konuştu.

YOLSUZLUĞA ASLA MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ

Ne kamuda ne de özel sektörde en küçük bir yolsuzluğa dahi müsamaha, hoşgörü göstermelerinin asla söz konusu olamayacağını belirten Erdoğan, kim hukuksuzluğa, yolsuzluğa tevessül ederse kendini yargının karşısında bulacağını ve cezasını da çekeceğini kaydetti.

Yolsuzluğun sadece kamu görevlileri ile bitmediğine dikkat çeken Erdoğan, sivil toplum örgütlerinin de denetim yapmalarını istedi.

Yıllardır hep kamu görevlilerinin yaptıkları yolsuzlukların konuşulduğunu ifade eden Erdoğan, “Peki kayıt dışı ekonomi, kayıt dışı istihdam o da bir tür yolsuzluk değil mi? Kamunun hakkını, milletinin hizmet olarak dönecek vergiyi milletten esirgemek değil mi? Yolsuzlukla mücadele bu yüzden, kamuyla, özel sektörle, toplumla, bireyle topyekün olarak gündemimize almamız gerekiyor” dedi.

ANKA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 13:40:37
Güncelleme :7 Şubat 2008 Perşembe 14:26:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?