28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'Hükümetin filmi iyi değildi, biz de çektik'

Tavuk firmaları, hükümetin kuş gribiyle ilgili tanıtım filmini yetersiz buldu. Eleştirileri de dikkate alınmayınca para toplayıp kendileri film çekti.



Kuş gribine karşı eğitici film, önümüzdeki hafta yayınlanmaya başlayacak. Hükümetin kuş gribiyle mücadelede eğitici programlara ağırlık vermesi gerektiğini söyleyen Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Başkanı Zuhal Daştan, "Devletin, tüketicileri sükûnete davet edecek eğitim programlarını acil yapması lazım. Bir tane film yayınlanıyor ama çok tatsız. Bize gösterdiklerinde beğenmediğimizi dile getirmiştik ama dikkate alınmadı" dedi.
Daştan, bu nedenle, tavuk firmalarından aldıkları aidatlarla platform olarak kendi filmlerini hazırlattıklarını ve filmin bir hafta sonra yayınlanmaya başlanacağını söyledi.

'Ödemeler ertelenir'
Daştan şöyle konuştu: "Biz sektör olarak devletten istiyoruz ancak devlet bize herşeyi veremez ki! İsteklerimizin kurallara uygun olması lazım. Önceki krizlerde çok uçuk rakamlar telaffuz edilmiş, o yüzden yetkililer biraz temkinli."
Daştan, alınacak kararlarla birlikte beyaz et üreticilerine elektrik, SSK primleri gibi konularda 'geç ödeme' yardımları yapılacağını beklediklerini de söyledi.


'İtlafa, tesislere yakın köylerden başlanmalı'
Türkiye'de 20 milyon civarında köy tavuğu bulunduğunu belirten Taylandlı C.P Standart'ın Başkan Yardımcısı Nezih Gençer, ilk olarak entegre tesislerin yoğun olduğu Bolu, Bursa, Adapazarı ve İzmir'e öncelik verip, bu illerin çevresindeki köylerde itlaf çalışmalarına başlanması gerektiğini söyledi.
Kuş gribi hastalığının dünyanın dört bir yanında görüldüğüne değinen Gençer, Tayland'ı örnek göstererek şunları anlattı: "Tayland'da kuş gribi nedeniyle satışlar yüzde 60 - 70 oranında düştü. Bir yıl sonra devletin eğitici programlarıyla bu ortadan kalktı. Tayland'da bugün hâlâ belli noktalarda kuş gribi var ama tavuk eti tüketiliyor ve ihraç ediliyor."

Dökme tavuk tüketimi
Türkiye'de tavuk ürünlerinin yüzde 85'inin dökme şekilde tüketildiğini ifade eden Gençer, ambalajlı ürünlerin ise yüzde 15 oranında olduğunu söyledi. Gençer, "Dökme ürünlerimiz zincir marketlerde satılıyor. Ürünlerin üzerinde üretim bilgilerinin yer aldığı etiketler var" dedi.


'Sektör ayakta kalmalı'
Türkiye'de tüketicilerin tavuk sanayisi hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Nezih Gençer, şunları söyledi: "Kısa sürede güvenin yeniden kazanılması gerekiyor. Entegre ve köy tavuğu nedir? Bunun ayrımının yapılması şart. Tüketiciler kapalı ortamda faaliyet gösterdiğimizi hâlâ bilmiyor. Hastalığın her tavukta görülebileceği düşünülüyor. Halbuki hastalıkların hepsi köylerdeki kümeslerde beslenen tavuklarda çıktı." Gençer, hastalıkla yaşamayı öğrenirken, sektörün ayakta kalması gerektiğini de söyledi.
Milliyet/ Özlem Bay
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 11:25:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?