19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Hükümetten tavukçulara destek

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan, kuş gribi sonrası kanatlı sektörüne dönük destek ve önlemleri açıkladı.

Şener'in düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgiye göre, destek ve önlemler kapsamında çıkma tavuklar, bir hafta içinde itlaf edilecek. Bu tavuklar için tavuk başına 1,1 YTL tazminat ödenecek. Bu kapsamda toplam 14 milyon tavuk için 15,4 milyon YTL finansman bütçede karşılanacak.

Sektörün Gelir, kurumlar ve stopaj vergilerine de faizsiz 6 aylık erteleme imkanı getiriliyor. Bunun maliyeti de 500 bin YTL.

Ayrıca sektörün SSK primleri, faizsiz 6 ay ertelenecek. Bunun finansman maliyeti ise Hazine borçlanma maliyeti üzerinden 1.2 milyon YTL olarak hesaplandı.

Sektörün elektrik faturaları konusunda da kolaylık sağlandı. Buna göre 29 milyon YTL'si yumurta üreticilerine, 11 milyon YTL'si de tesislere ait olmak üzere, toplam 40 milyon YTL tutarındaki elektrik borcu, 2006 sonuna kadar yine faizsiz ertelenecek. Bu ertelemenin maliyeti ise 2,8 milyon YTL olarak öngörüldü.

Sektörün, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan kredi borçları da yüzde 60 sübvansiyon faiz uygulanarak, yıllık yüzde 8 basit faizle, yılsonuna kadar ertelenecek.

Şener, ''koruma bandı'' uygulamasına başlanacağını da açıkladı. Şener, bu kapsamda sulak alanlar ve entegre tesislerin çevresindeki 5 km'lik alanda, kanatlıların itlaf edileceğini kaydetti. Bu uygulama çerçevesinde tavuklar için 3 YTL, kaz ve ördekler için 10 YTL, hindiler için de 15 YTL olmak üzere, toplam 27,5 milyon YTL itlaf bedeli ödenecek.

Son olarak sektör, afetlerle ilgili kanun kapsamına dahil edilerek, sigorta uygulamalarından daha iyi yararlanması sağlanacak

.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 12:27:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?