31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Hyundai'den iki yeni model

Geçen yıl Türkiye'de üretime başlamasının 10. yılını kutlayan Hyundai Assan, 2011 yılında İzmit'teki fabrikasında yeni modelleri banta almak için hazırlık yapıyor.
Hyundai Assan CEO'su Joong-Geol Kim, Hyundai'nin global planları doğrultusunda Türkiye'deki tesislerinde ürettiği modelleri yeniden planlayacağını belirterek, bu kapsamda İzmit fabrikasında 2011'de iki yeni modelin üretimine başlanacağını kaydetti.

Kim, halen üretilmekte olan Accent Era ve Matrix modellerinin yerine geçecek bu araçlardan birinin orta sınıfta bir araç olacağını, diğerinin ise markanın bugüne kadar pek yer almadığı MPV yani minivan sınıfında olacağını kaydetti.

Üretilecek modeller için Hyundai'nin Kore'deki merkezinde çalışma ve planlamaların sürdüğünü kaydeden Kim, MPV sınıfındaki aracın özellikle daha yüksek üretim hacmine sahip olacağını ve ticari versiyonunun da olabileceğini ifade etti.

Bu aracın Matrix'ten büyük olacağını söyleyen Hyundai Assan yetkilileri, diğer orta sınıf aracınsa Accent gibi orta sınıfta yer alacağını, sedan kasa tipinin yanında hatchback versiyonunun da üretiminin düşünülebileceğini belirtiyorlar.

Türkiye'de Starex adıyla tanınan ticari aracının yeni versiyonunu ithal etmeye başlayan Hyundai Assan, bir önceki Starex'in geçtiğimiz aylarda üretimini sona erdirmişti. 

Starex'e vergi engeli

Böylece ticari araç üretiminden bir anlamda çekilen Hyundai Assan, bu pazarda sadece ithal araçlarıyla yer alacak.
Yeni nesil Starex yani H-1'in üretimi konusunun, yapılan değerlendirmeler sonrasında rekabetçi bulunmadığını belirten Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "Aracın üretim adetleri rekabet şartlarını karşılamayacağı düşünülerek, Türkiye'de üretiminden vazgeçildi. Zaten vergiler de, bu ürünün rekabetçi olabilmesine imkan vermiyor" dedi. Kibar, bu yıl için 20 milyon dolar civarında yatırım yapılacağını kaydetti. 

İddialı Hyundai H-1 için 7 yıl garanti veriliyor

Ülkemizde Starex olarak bilinen, Avrupa'daysa H-1 adıyla satılan Hyundai'nin hafif ticari aracının yeni versiyonu, Türkiye'de de "H-1" olarak piyasaya çıktı. Hyundai Assan, bu araç için Türkiye'de ilk kez "7 yıl/150 bin kilometre mekanik garantisi" uygulayacağını açıkladı. 

29 bin 500 YTL ile 39 bin 300 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan yeni H-1, tamamen yeni ve köşeli tasarımıyla dikkat çekerken, eskisine göre daha yüklü donanım paketlerine sahip.
"Van", "Panel Van" ve "Camlı Van" tipleriyle satışa çıkan yeni H-1'de, 2.5 lt hacimli 170 HP'lik dizel motor bulunuyor. Bu motor, önceki nesilde bulunan motora göre yüzde 21 daha güçlü ve yüzde 14 daha az yakıt tüketiyor. Hyundai Assan, ileriki aylarda aracın daha düşük güçteki motor versiyonunu da ithal etmeyi düşünüyor.
"Team", "Select" ve "Style" donanım paketleri bulunan H-1'de, çift tarafta sürgülü kapılar, orta konsola yerleştirilen joystick tip vites kolu, kilitli diferansiyel ve isteğe bağlı satın alınabilen ESP (Elektronik Denge Programı), ROP (Devrilme Önleyici Sistem) gibi yeniliklere de sahip. Müzik sisteminde USB girişi, isteğe bağlı alınabilen bluetooth erişimli radyo/cd/mp3 çalar da diğer donanımlar arasında.

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 14:42:29
Güncelleme :20 Şubat 2008 Çarşamba 14:54:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?