27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İç piyasada otomobil satışları azalıyor

Otomobil üretiminin 55 bini aşarak rekor kırdığı haziranda iç satışlar ise yüzde 19.4 oranında azalarak 33 bine kadar geriledi. Üretimi ise 43 bine yaklaşan ihracat sürükledi. Ancak sektör iç piyasadaki daralmaya bağlı olarak bu yılın ikinci yarısında üretimde azalma beklerken, ihracat artışının önceden belirlenen programdan kaynaklandığını ve kurdaki artışın ihracatı artırmayacağını savunuyor. 

Otomotiv Sanayi Derneği'nin verilerine göre haziranda toplam motorlu taşıt satışları yüzde 9.6 oranında azalarak 58 bin 590'a inerken, bu kapsamdaki otomobil satışları ise yüzde 19,.4'lük bir daralmayla 32 bin 982'ye indi. Geçen yıl haziranda 40 binden fazla otomobil satılmıştı. Toplam motorlu taşıt üretiminin yüzde 17.8 artarak 98 bin 646'ya yükseldiği haziran ayında bu kapsamdaki otomobil üretimi ise yüzde 22.5'lik büyümeyle 55 bin 298'e kadar çıktı. İç satışları azalan sektörün ihracatında ise yüzde 45.4'lük bir büyüme yaşandı. Haziranda toplam 42 bin 680 otomobil ihraç edildi. Toplam motorlu taşıtlar ihracatı ise yüzde 30.7 artarak 67 bin 62'ye kadar yükseldi. 

OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ 
OSD'nin açıklamasında, döviz kurlarının düşük seyretmesi sonucunda aşırı değerlenen YTL’nin etkisi ve tüketici kredi faiz oranlarının cazip olması yüzsünden bu yıl ocak-haziran döneminde toplam taşıt araçları satışının yüzde 8.7, otomobil satışlarının da yüzde 7.4 arttığına dikkat çekildi. Bu dönemde toplam 351 bin 969 motorlu taşıt satışı gerçekleşti. Bunların 200 bin 111'ini otomobiller oluşturdu. Otomobil satışlarında ithal otomobillerin payı yüzde 70 olarak gerçekleşti. Ocak-haziran döneminde erli otomobil satışları yüzde 1, ithal otomobil satışları ise yüzde 11 arttı. 

Ancak dalgalanmanın etkisiyle kurların ve tüketici kredi faiz oranlarındaki artışın yanısıra global büyümeye bağlı olarak hammadde fiyatlarının da son bir yılda sürekli artmasının maliyetleri yükselttiği belirtildi. Ana ve yan sanayi ürünlerine yansıyan yüzde 20'lik maliyet artışının sadece bir kısmının tüketiciye yansıtılmasıyla birlikte bu yıl haziranda taşıt araçları satışlarının azalmaya başladığı bildirildi. Yılın ikinci yarısında yaşanması olası belirsizliklerin pazarın küçülmesine neden olacağı tahmin edildi. 

ÜRETİM
OSD, devam eden ihracat projeleriyle iç talepte yaşanan olumlu gelişmelerin toplam taşıt aracı üretiminin, 2005 yılı Ocak-Haziran dönemine göre yüzde 13 ve otomobil üretiminin yüzde 19 artmasına neden olduğu kaydedildi. Ancak kur artışı nedeni ile maliyetin yükselmesi ve dalgalanma sonucunda piyasaya karşı duyulan güvensizliğin yaratacağı talep daralmasının etkisiyle yılın ikinci yarısında üretimin de azalacağı öngörüldü. Bu azalmanın, özellikle iç pazara yönelik üretim yapan firmaları olumsuz etkileyeceği anlatıldı. Ocak-haziran döneminde toplam motorlu taşıtlar üretimi 501 bin 658, otomobil üretimi ise 276 bin 794 olarak gerçekleşti. 

İHRACAT
Sektörün bu dönemdeki ihracatının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 6.9 milyar doları olduğuna dikkat çekildi. Türkiye'nin ihracatında birinci sırada olan sanayinin, toplam ihracattaki payının yüzde 24‘e yükseldiği ifade edildi. Ancak bu artışın önceden belirlenmiş program çerçevesinde gerçekleştiğine dikkat çekilen OSD'nin açıklamasında ihracatın kurlarda meydana gelen dalgalanmanın etkisiyle artmayacağı savunuldu. 

 
ANKA
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2006 Cuma 13:27:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?