27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İGSAŞ'ın kapatılması kararı

Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, ''İGSAŞ'ın kurtuluşunun tek bir yolu var. O da doğalgaz fiyatlarını bu şirket kar edecek tarzda makul bir fiyata indirmektir'' dedi. 

Recai Kutan, Körfez ilçesinde, İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.'nin (İGSAŞ) kapatılma kararının ardından atölyeye kapanan işçileri ziyaret etti. 

Burada Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve işçiler tarafından karşılanan Kutan, işçilere hitap etti. 

İGSAŞ ile olan ilgisini anlatan Kutan, İGSAŞ'ın, TÜPRAŞ'ın bir yan şirketi olduğunu ve kendisinin 1969 yılında DSİ Genel Müdürlüğü'nden ayrıldıktan sonra TÜMAŞ diye bir şirkette görev aldığını anlattı. 

Burada baca gazlarıyla nafta elde ettiklerini ifade eden Kutan, şunları söyledi: 

''Bunu en iyi şekilde nasıl elde edebileceğimizi araştırdık. Sorduğumuz yerlerde baca gazını ve naftayı kullanarak amonyak üretme imkanı olduğu söylendi. Bunu yapmak için Dünya Bankası'ndan kredi alınması lazımdı. Kredi için rapor hazırladık. Sonra bize ne imal edeceğimizi sordular. Biz de amonyaktan üre elde edeceğimizi söyledik. 

Onlar da üre ve amonyak için lisansa ihtiyaç olduğunu söylediler. Bunun üzerine Danimarka'da bir firmadan amonyak lisansı, İtalya'dan da üre lisansı aldık. Şimdi elektrik kurumu özellikle elektrik ark ocaklarında demir çelik üreten fabrikalara elektriği normal ticaret fiyatının neredeyse yarısını veriyor. Burada pekala doğalgaz fiyatlarını aşağıya düşürme imkanı olabilir. Bu, sosyal devlet olmanın gereğidir. İGSAŞ'ın kurtuluşunun tek bir yolu var. O da doğalgaz fiyatlarını bu şirket kar edecek tarzda makul bir fiyata indirmektir. Bu yüzden İGSAŞ'a olan hissi bağımı özellikle belirttim. Yani ben İGSAŞ'la alakası olmayan bir insan gibi davranamam.''
Milliyet İnternet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2006 Pazar 21:02:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?