31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İhalede fesat nasıl ortaya çıktı

Çatalağzı Termik Santrali'nin ihtiyacı için açılan fuel-oil alım ihalesine bir petrolcü, biri paravan iki şirketiyle girip ihaleyi aldı.

Ancak şaşkın petrolcü, paravan şirket ile asıl şirketinin adresini aynı yerde gösterince foyası ortaya çıktı.

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Elektrik Üretim A.Ş. ilginç bir fuel-oil alım ihalesi ile çalkalanıyor. Şirkete ait Çatalağzı Termik Santrali'nin ihtiyacı için açılan 4 bin tonluk fuel-oil alım ihalesini kazanan firmanın, ihaleye paravan bir şirket soktuğu saptandı. Müfettişler, her iki şirkete ait adreslerin aynı olmasından yola çıkarak paravan şirketi enseledi. Çatalağzı Termik Santrali'nin 4 bin tonluk fuel-oil alım ihalesinde yaşananların ayrıntısı şöyle: Komedi filmlerini aratmayacak gelişmelerin yaşandığı ihale öncesi Çatalağzı Santralleri Müdürlüğü, 17 Temmuz 2006 tarihinde, 4 bin tonluk fuel-oil alımı ihalesi için, öncelikle Termik Santrallar Daire Başkanlığı'ndan izin istedi.

5 TEKLİF GELDİ

İZİN gelmesinin ardından, aynı gün Elektrik Üretim A.Ş.'den de izin alındı. Ardından da 9 akaryakıt firmasına faks çekilerek, teklif vermesi istendi. 9 akaryakıt şirketinden 5'i aynı gün tekliflerini sundu. Komisyon aynı gün teklifleri değerlendirerek, ihaleyi kazanan firmayı belirledi. İhaleyi, 3.5 milyon bedelle merkezi Hatay'da bulunan bir akaryakıt şirketi aldı. İhalenin kısa sürede gerçekleşmesi, rutin incelemelerini sürdüren Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu denetçilerinin dikkatini çekti. İhaleye verilen teklifleri mercek altına alan denetçiler, ihaleye katılarak teklif veren beş firmanın, ikisinde irtibat adreslerinin, telefon ve faks numarasının aynı olduğunu tespit etti. Bunun üzerine, ihaleyi kazanan akaryakıt şirketinin, ihaleye bir de paravan şirket ile katıldığını belirledi.
İhalenin aktörlerine soruşturma

BAŞBAKANLIK Yüksek Denetleme Kurulu, ihaleyle ilgili olarak özel inceleme raporu hazırladı. Raporda, ihaleye katılan beş firmadan ikisinin aynı kişilere ait olduğu belirtilerek, ihalede usulsüzlük yapıldığı vurgulandı. Raporda ayrıca, ihaleye teklif veren diğer üç firmanın tekliflerinde de tahribatların olduğu kaydedildi. Başbakanlık denetçileri, konuyla ilgili olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından, kamu görevlileri hakkında soruşturma talep etti. Enerji Bakanlığı da ihalede sorumluluğu bulunanlar hakkında soruşturma başlattı.

Marker'i olmayan yakıta vergi

AK Parti Hükümeti, kaçak akaryakıt ile mücadele kapsamında alınan tedbirleri genişletiliyor. Maliye Bakanlığı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine bulunan 'Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanunda Değişiklik Öngören Yasa Tasarısı'nda yaptığı değişiklik ile belgesiz ve markersız akaryakıtta Özel Tüketim Vergisi alınmasını öngörüyor. Halen, akaryakıt üzerindeki ÖTV, ana dağıtım şirketleri tarafından tahsil edilerek Maliye Bakanlığı'na ödeniyor. Akaryakıt bayileri, devlete ayrıca ÖTV ödemiyor. Akaryakıt bayileri, ana dağıtım firmalarından aldıkları akaryakıt bedelini ÖTV'li olarak ödedikleri için, vergi tahakkuku ana dağıtım şirketi adına yapılıyor.

Ancak Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde geçtiğimiz günlerde akaryakıt sektöründe başlatılan operasyonda, fiili sayımlarla ile envanter kayıtları birbirini tutmadı. Yapılan denetimler de bazı akaryakıt şirketleri tarafından satışa sunulan akaryakıtın içindeki marker oranları da standartların altında çıktı. Şirketler, kendilerini, 'marker oranları eridi' diyerek savundular. Maliye Bakanlığı bu tespitler doğrultusunda, akaryakıt şirketlerine yeni bir vergi yükümlülüğü getiriyor.

Buna göre, envanterde bulunmayan akaryakıtlar için ve marker içermeyen akaryakıtlardan ÖTV tahsil edilecek. Örneğin bir akaryakıt bayisi, marker oranı düşük veya envanterinde kayıtlı olmayan akaryakıt için, dağıtım şirketine ÖTV'li olarak ödeme yapmış olsa bile ÖTV ödemek zorunda kalacak.

Hüseyin Özay/Star
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 10:47:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?