19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İhracata büyük teşvik

Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak, istihdam yaratacak ihracat ağırlıklı otomotiv, ilaç, petro kimya, demir çelik ve tekstildeki büyük projeler teşvikle desteklenecek.

Yeniden düzenlenen Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası çalışmalarına hız verildi.

Teşvik yasasının yeni yasama yılına yetiştirilmesi bekleniyor. Enerji, istihdam, vergi, SSK primi, bedelsiz yer tahsisi gibi yatırım ve istihdam imkanlarını artırmaya yönelik düzenlemeleri içeren ‘5350 ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki’ yasalarının yerine, yatırım ortamını doğrudan ilgilendiren daha geniş çaplı teşvik programı hazırlanıyor. Buna göre, teşvikler, 26 bölgede, çeşitli kategorilere ayrılacak.

26 ilde ana artel

Teşvik kapsamına alınacak iller, sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyine göre belirlenecek. Bölgesel bazda 2009 yılı sonuna kadar 26 ilde kurulması planlanan Kalkınma Ajansları’nın bulunduğu iller, teşvik bölgelerinin ana artelini oluşturacak. Her bir bölge için verilecek teşvikler o illerin potansiyel sektörleri dikkate alınarak dağıtılacak. Her bölge için parasal anlamda ne kadarlık teşvik verileceği konusunda net rakamlar ortaya konulmazken, KOBİ’ler destek kapsamında olacak en önemli figürler olarak ortaya çıktı.

Ancak bu kapsamda imalat sanayi dışındaki KOBİ’ler de asıl olarak teşvik kapsamına alınan işletmeler olacak. Yeni teşvik programında KOBİ’lerin ağırlığı hissedilse de Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak, istihdam yaratacak, ihracat ağırlıklı sınırlı sayıdaki büyük projelerde, bölge ayrımı yapılmadan desteklenecek. Diğer yandan, Anadolu’da üretme, ortak iş yapma, verimli çalışma kültürünün yerleştirilmesi amacıyla kurulan kalkınma ajansları, bölgesel gelişmeyle ilişkili stratejiler hazırlayacak. Bu ajanslar vasıtasıyla bölgelerde, özelikle küçük işletmelere uygun teşvikler sağlanacak. Bu amaçla, şu ana kadar İzmir ve Çukurova’da (Mersin’i de kapsayan- iki kalkınma ajansı kuruldu. Bu yıl sonuna kadar üçü GAP bölgesinde olmak üzere sekiz ajans daha kurulmuş olacak.

Hangi sektörler var?

Bu büyük projeler içinde; otomotiv, ilaç, petro kimya, demir çelik, tekstil gibi sektörler yer alacak. Türkiye’nin dış dünyada rekabetini artıracak nitelikteki bu büyük projelerin, 15 değişik sektörde faaliyet gösterenler arasında olacağı öğrenildi. Teşvikler, yine enerji, vergi muafiyeti, SSK primi başta olmak üzere, bedava arsa tahsisi ve finansmandan oluşacak yardımlardan oluşacak. İhracat ağırlıklı büyük projelere de teşvik verilmesi eğiliminin iki yıl önce kurularn Yatırım Kalkınma Ajansı’nın dünya devlerini çekmek için yürüttüğü faaliyetlerde güandeme gelen talepler nedeniyle güçlendiği ifade ediliyor.

Teşvik yasasının hazırlanmasında, Hazine bünyesinde, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Çalışmaları çerçevesinde 12 ayrı teknik komite toplantısında, ülkenin verimlilik ve rekabet gücünün artırılmasına yönelik çalışmalar da dikkate alınıyor. Bu toplantılarda, İstihdam, Dış Ticaret, Sektörel Lisanslar, Yatırım Yeri, Gümrükler, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları, Yatırım Promosyonu, KOBİ, AR-GE, Vergi ve Teşvikler komitesi gibi teknik komitelerde çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu arada, bu yıl uygulaması sona erecek “İstihdamın Teşviki Yasası”ndan, en son 2007 tarihinde yararlananların müktesep hakları kademeli olarak 2012’ye kadar sürecek. (Radikal)

Radikal
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?