20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İhracatçının Rusya çilesi bitmiyor

Türk TIR’larının ve ihraç mallarının Rus gümrüklerinde “tam sayım” gerekçesiyle günlerce bekletilmesi sorunu henüz çözüme kavuşmazken, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya’dan gelecek mallara kısıtlama getirilebileceği sinyalini verdi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, Türk TIR’larının şu anda Rusya’ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çekti. Rusya’nın gizli bir iç genelge yayımladığını belirten Tüzmen, “Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi anlatmaya çalıştık.”
Tüzmen, gazetecilerin, bu sözleri biraz açmasını istemesi üzerine, “Onun ne anlama geldiğini herkes bilir” yanıtını verdi. Tüzmen, Rusya ile çok platformlu bir anlaşma yapıldığını, Rusya’nın son dönem uygulamalarının bu ortaklığa yakışmadığını dile getirdiklerini bildirdi.

‘Gazı oradan alıyoruz’

Tüzmen’in sözleri, “Rusya’dan ithalatı kısıtlama sinyalini veriyor” şeklinde yorumlanırken sanayiciler, özellikle enerjide bu ülkeye büyük ölçüde bağımlı olan Türkiye’nin sorunu daha üst düzey diyalogla çözmesi gerektiğini söylediler. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Orhan Altun şöyle dedi:
“Tüzmen, ‘Elimiz boş değil’ demek istiyor ama ben o kadar iyimser değilim. Çünkü Ruslar bize gaz ve petrol satıyor. ‘Biz senden mal almak istemiyoruz’ diyemeyiz. Ama Rusya’ya mal satmak zorundayız. İhracatımız açısından önemli bir pazar. Dolayısıyla Ruslar bizimle istedikleri gibi oynayabiliyorlar. Nasıl Gürcistan meselesinde Başbakan gidip konuyla ilgili görüşme yaptıysa bu konunun da birinci elden ele alınması lazım.”
Bu yıl Rusya’ya 7 milyar dolarlık ihracat planlayan Türkiye’nin bu ülkeden ithalatı ise 30 milyar doları aşıyor. Türkiye petrolün yüzde 40’ını, gazın da yüzde 65’ini Rusya’dan alıyor.


‘Başbakan, Babacan’ı görevlendirdi’‘

“Rusya sorunu ihracatçının kur sorunu gibi, ortak sorun haline dönüşmüş durumda. Bunu geçtiğimiz cuma günü Başbakan’la paylaştım. Başbakan da Ali Babacan’ı görevlendirdi. Zannederim bir hafta, 10 gün içinde rahatlatılacak. Ama köklü çözümler için Rusya ile Türkiye arasında belki tercihli ticaret anlaşması yapılacak. Başbakan da bu konuda son görüşmesinde Putin’den böyle bir talepte bulunmuş. Bu konunun gelişeceğini düşünüyorum.”

‘Tüzmen tepkisinde haklı’

Türk-Rus İş Kons. Bşk. Turgut Gür:

“Türkiye’den giden tüm ürünler 16 Temmuz’dan itibaren riskli ülke kodunda işlem görüyor. Bu işlem bir ay sürecek dendi. 16 Ağustos’ta bitmesini bekliyorduk. Ama şimdi eylülün ilk haftasına kadar devam edeceğini öğrendik. Yüzlerce aracın kapıda beklemesi olması orada bir sıkıntı olduğunu gösteriyor. Bozulacak ürün var, bozulmayacak ürün var. Bakan Tüzmen de haklı olarak tepki koydu. Biz de Rus yetkililere durumu bildirdik. Böyle bir duruma göz yumamayız.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2008 Çarşamba 11:44:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
lok 33 IP: 85.96.179.xxx Tarih : 29.08.2008 19:57:27

bence bu ıs cok cıddı gıdıp gurcıstanın yanında yer alacagımıza rusların yanında yer alsaydık buyle olmazdı unutmayalım kı bız bu ulkeyle cok cıddı bır sekılde tıcaret yapıyuruz ama ne yazık kı basbakanımız ve sıyasetcılerımız bunu cok dıkkate almıyur olacak kı devamlı ufak arap ulkelerının yanında yer alıyurlar arapların petrolu var calısmasalarda olur ama bızım el emegımızden baska bırseyımız yok lufen unutmayın sayın buyuklerımız hanı dıyuruz ya turk calıs ugun bırakında calısalım lutfen unumuzu acın acamıyursanız cekılınde belkı acan olur.